Tidligere uken var det de finske strømprisene som kollapset. Da var det mye vindkraft kombinert med full produksjon i de fem finske kjernekraftverkene som sørget for et overskudd av strøm. Selv om det ble eksportert på full kapasitet til nabolandene, var det alt for mye strøm. Prisen ble null et par timer.

Til i morgen, lørdag, er det Nederland sin tur.

Midt på dagen i morgen vil Nederland ha en produksjon fra vind- og solkraft på til sammen 11 GW. Det tilsvarer. Det er fordelt på 3 GW vindkraft og 8 GW solenergi, ifølge tall fra analysebyrået Energy Quantified.

Forbruket av strøm i Nederland er samtidig beregnet å være 12 GW. Det betyr av vind- og solkraftproduksjonen vil dekke mer enn 90 prosent av forbruket, i timene midt på dagen i morgen.

Med annen kraftproduksjon fra kjernekraft, kull og gasskraft, som ikke lar seg raskt justere ned for noen timer, sørger dette for full kollaps i strømprisen. På det laveste importerer Sør-Norge strøm fra Nederland til 1 øre/kWh.

Fremdeles lave priser i Sverige og Finland

Samtidig som strømprisen kollapser i Nederland, har også Sverige relativt lave strømpriser i morgen. Med snittpriser i underkant av 50 øre/kWh, ligger Midt-Norge og Sverige på samme prisnivå. De lave svenske prisene smitter også over til Sør-Norge, hvor flyten av strøm vil gå fra Sverige mot Norge hele dagen.

Strømprisen i Sør-Norge blir påvirket av flyten fra Nederland og Sverige i morgen, men i begrenset grad. Fra klokken 7 i morgen tidlig vil de sørnorske produsentene starte å redusere vannkraftproduksjonen. Det gjør de fordi de mener at de kan bruke det samme vannet til å produsere strøm på et senere tidspunkt enn den prisen de oppnår i morgen. Det kalles for vannverdi.

Vannverdi på 110 øre/kWh

Vannverdien til de sørnorske vannkraftprodusentene ligger omtrent på 1,1 kr/kWh. Deres antagelser er at det er bedre å spare på vannet ved priser under dette nivået, siden de forventer at de kan heller bruke det vannet til å produsere strøm til høyere priser senere.

Mellom klokken 10 – 17 i morgen faller den sørnorske strømprisen under dette nivået, og dermed strupes strømproduksjonen, slik at det ikke lengre produseres strøm for eksport.

Siden strømproduksjonen enkelt lar seg justere opp og ned i kraftverkene i Sør-Norge, vil det også gi mer stabile priser, sammenlignet med kraftmarkeder der store deler av produksjonen er basert på uregulerbar kraftproduksjon. Eksempler på det er sol-, vind- og elvekraft.

Det sørger for at strømprisene ikke blir spesielt lave i Sør-Norge i morgen.

Prisoppgangen i Midt- og Nord-Norge følger utviklingen i de svenske strømprisene, som stiger ganske identisk som prisen i Midt-Norge.

Prisområde Lørdag Fredag Endring
Oslo (NO1) 111,6 118,9 -6 %
Kristiansand (NO2) 111,6 118,9 -6 %
Bergen (NO5) 111,6 118,9 -6 %
Trondheim (NO3) 46,9 36,1 30 %
Tromsø (NO4) 37,1 32,2 15 %

Strømpriser i øre/kWh, eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte. Kilde: Nord Pool.