Aldri før har forbrukere i Oslo og Bergen betalt så mye for strømmen som i morgen, fredag. Prisen på 2,75 kroner per kWh slår den forrige sommerrekorden som ble satt så sent som mandag denne uken. Bare et par dager i desember i fjor har Oslo og Bergen hatt høyere pris enn i morgen.

Strømmen blir dyrest i de to største byene i landet fra klokka 09.00 torsdag. Da blir prisen 3,48 kr/kWh.

For prisområdet Kristiansand (NO2) blir prisen i overkant av fire kroner, som er i toppsjiktet av de prisene vi har sett tidligere, men ingen ny rekord. 28. juli fikk nemlig det sørligste prisområdet en døgnpris på 4,22 kr/kWh. NO2 omfatter sørlige Vestland, Rogaland, Agder, Telemark og gamle Vestfold fylke.

Høyest timepris blir det i NO2 klokka 08.00 torsdag, da prisen før avgifter, nettleie og strømstøtte til forbrukere når 4,61 kr/kWh.

Made with Flourish

Sparing av vann og høytrykk bidrar til høyere priser

Ifølge tall fra Energy Quantified vil vindkraften bli noe redusert i morgen. Det er etablert et høytrykk sør i Skandinavia, som gir høye temperaturer og lite vind.

Samtidig har produsentene i Sør-Norge fått beskjed av energimyndighetene og politikere å spare på vannet. Dette har ført til at produksjonen i Sørvest-Norge har falt til det laveste nivået på ti år.

Vannmagasinene fortsetter å stige, kan vi lese ut av NVE sin oppdatering onsdag.

Made with Flourish

Helt motsatt i nord

Nord for Dovre og Sognefjorden er situasjonen en helt annen. Prisområdet Tromsø fikk den laveste prisen noensinne i dag, torsdag. 0,6 øre/kWh i gjennomsnitt over døgnet setter ny bunnrekord for prisområdet. Laveste timespris gjennom dagen i dag var mellom klokken 02.00 og 04.00, hvor prisen var helt nede i 0,05 øre/kWh.

I Midt-Norge ligger også prisene lavt med priser de siste ukene på under ti øre/kWh, men til fredag hopper prisen opp til den høyeste siden tirsdag forrige uke. Prisen i morgen havner på 18,9 øre/kWh i snitt for døgnet, opp fra 1,2 øre/kWh i dag, onsdag.

Dermed er strømmen i Oslo og Bergen torsdag rundt 440 ganger høyere enn i Midt-Norge og Nord-Norge.

Fremtidsprisene fortsetter oppover

Terminmarkedet for strøm, er markedet der aktører kan kjøpe og selge strøm for leveranse i fremtiden. Den siste uken har prisene falt en del tilbake, men i dag er prisene på vei oppover igjen, i et lite likvid marked.

Gassprisen i Europa setter i dag ny toppnotering siden dagene rundt Russlands invasjon av Ukraina. Ifølge Trading Economics omsettes spotkontrakten på gass i Nederland (TTF) til 210 €/MWh. Normal gasspris i Euopa har vært i området rundt 20 €/MWh. Frykt for ytterligere reduksjon av gassimport fra Russland brukes som forklaring på oppgangen.

Ifølge handelstallene på Nasdaq, er det priset inn en spotpris for Sør-Norge som ligger godt over 3 kr/kWh gjennom hele vinteren. For Midt-Norge ligger prisene mellom 45–55 øre/kWh, mens prisene for vinteren i Nord-Norge er priset til mellom 32–47 øre/kWh.

Artikkelen er oppdatert etter publisering. Prisene gjelder naturligvis for fredag, ikke torsdag.