Alle de tre sørnorske prisområdene noterer ny prisrekord til i morgen, onsdag. Det gjøres i godt selskap med både Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, Østerrike og Frankrike.

Et nytt prisnivå er etablert i prisområde Kristiansand (NO2), som strekker seg fra syd for Bergen i vest, til Drammenselven i øst, og Hardangervidda i nord. Denne uken har prisene funnet feste på over fem kroner/kWh, og snittprisen i morgen settes på rekordhøye 5,55 kr/kWh.

Prisområde Onsdag Tirsdag Endring
Oslo (NO1) 440,4 434,0 6,4
Kristiansand (NO2) 554,8 532,3 22,5
Bergen (NO5 440,4 429,1 11,3
Trondheim (NO3) 24,8 35,7 -10,8
Tromsø (NO4) 1,2 0,6 0,6

Priser i øre/kWh i engrosmarkedet. Eksklusive nettleie, avgifter og strømstøtte.

Anbefaler grilling i morgen

Onsdag vil sørvestlendingene oppleve den nest høyeste timesprisen noen gang i Norge, målt i euro. Midt i middagstiden, mellom klokken fem og seks på ettermiddagen, stiger prisen opp til 6,13 kroner/kWh. Det er bare slått av norgesrekorden fra 8. mars klokka 07.00, da prisen var 6,53 kr/kWh i hele Sør-Norge.

Middagskokingen i morgen blir dermed rekorddyr. Til sammenligning vil prisen for å bruke gassgrillen koste omtrent 2,71 kr/kWh, dersom du ser bort fra varmetapet (349 kr/10 kg, 12,87 kWh/kg).

Østlandet (NO1) og Bergen-området (NO5) får lik pris i morgen. Også der settes ny historisk rekord for prisområdene, men de slipper noe billigere unna i forhold til Sør-Vestlandet.

4,40 kr/kWh er spotprisen i snitt for i morgen for disse to prisområdene. Prisnivået for Oslo og Bergen passerte denne uken fire kroner, og har dermed mer enn doblet seg den siste måneden.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/10987102/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/10987102" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div> <p class="subhead" data-element-type="subhead" data-element-label="Body subhead">Norge har blant de laveste strømprisene i Europa</p><p>Over hele Europa opplever man nå de høyeste strømprisene noensinne. Onsdag settes den nok en ny historisk rekord. Du skal ikke se lengre enn til Danmark, før du finner strømpriser som har passert 8 kr/kWh. Mellom klokken 19 og 20 settes timesprisen til 850 euro/MWh (8,27 kr/kWh) i Danmark, Tyskland, Nederland, Frankrike, Østerrike og Belgia. Alle får dermed den høyeste prisen samtidig.</p><p>De norske strømprisene er som kjent sterkt påvirket av de europeiske strømprisene. Det som skjer i Europa, er med å sette strømprisen i Norge. Selv om vi opplever så høye priser som vi ikke kunne forestille oss for bare noen måneder siden, så er de norske strømprisene, også i Sør-Norge, blant de laveste i Europa.</p><p>I tillegg til de ekstremt høye gassprisene, er energiprisene i Europa også preget av værsituasjonen som har vært gjeldende denne sommeren. Elver som brukes som transportårer inn til kullkraftverkene har tørket ut, varmen er med å øke etterspørselen etter strøm til kjøling, og høye temperaturer i elver og innsjøer gjør at kjernekraften må produsere på redusert kapasitet.</p><p><iframe src="https://flo.uri.sh/visualisation/10987018/embed" title="Interactive or visual content" class="flourish-embed-iframe" frameborder="0" scrolling="no" style="width:100%;height:600px;" sandbox="allow-same-origin allow-forms allow-scripts allow-downloads allow-popups allow-popups-to-escape-sandbox allow-top-navigation-by-user-activation" /></p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/10987018/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/10987018" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div><p><i>Artikkelen er oppdatert etter første publisering. Det riktige er at timeprisen onsdag ettermiddag er den nest høyeste som er registrert i Norge.</i></p>