Dagens tall fra Nord Pool viser at døgnprisen i Sør-Norge fredag blir 126,2 øre/kWh, eller 124,6 euro/MWh. Tilsvarende tall for torsdag er 116,5 øre og 116,1 euro.

Som Europower meldte tidligere i dag gikk gassprisen rett til værs som følge av Russlands innmarsj i Ukraina. Prisen gikk fra 88 til 120 euro/MWh over natten.

Man kunne derfor forvente at dette ville påvirke strømprisen kraftig. Men en økning på 10 øre er ikke mer enn de daglige svingningene vi har sett tidligere denne måneden.

Døgnprisen i de nordligste delen av landet (Midt-Norge og Nord-Norge) er tilnærmet uforandret. Fredagens pris er 14,6 øre/kWh, mot 13,3 øre i dag.

Heller ikke i den tyske strømprisen er det store utslag, den går faktisk ned i morgen. I dag torsdag er den tyske døgnprisen 123,4 euro, mens den i morgen 120,0 euro.

Kraftkontraktene stiger kraftig

I de finansielle kraftkontraktene er det derimot store bevegelser. Fra mandag til onsdag steg mars-kontrakten fra 66 til 91 euro, og så langt i dag har den steget ytterligere 25 euro. Den omsettes nå for 115 euro/MWh. Det er en oppgang på 75 prosent på tre dager, men omsatt volum så langt i dag er lavt.

Kontrakten fra andre kvartal (Q2-22) har også en kraftig oppgang med nesten 15 euro så langt i dag. Sluttnoteringen mandag var 45 euro, mens den i dag er omsatt for 73 euro - en oppgang på 62 prosent på tre dager.

Oppdatering torsdag kl. 19.00: Sluttnotering på mars-kontrakten endte på 110 euro/MWh, mens sluttnoteringen til Q2-kontrakten ble 69,60 euro.

Tyske kontrakter har også steget kraftig i løpet av dagen. Sluttnoteringen for mars-kontrakten i går var rett under 200 euro/MWh, mens den nå omsettes for 280 euro. Q2 stengt på 198 euro i går, og går i dag for 270 euro. Det er ekstrem endringer på en dag.

Det er ingen direkte prissammenheng med det finansielle og det fysiske markedet (spotprisen), men det finansielle markedet viser hvordan aktørene forventer at det fysiske markedet kommer til å utvikle seg.

Tror på økning neste uke

Selv om nattens hendelser i Ukraina ikke har gitt umiddelbare utslag i den norske strømprisen, tror kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Volue Insight at dette vil forandre seg til neste uke

– Neste uke blir det dobbelt opp med endringer for både tyske og sørnorske kraftpriser. Gassprisen går opp, og vinden går ned. Det blir en sterk totaleffekt for Tyskland, som kan forplante seg ganske mye til Sør-Norge, sier Botnen til NTB.

Han anslår at tyskerne må regne med 90 prosent prisøkning neste uke. I Sør-Norge skulle kraftprisen for neste uke øke med 15 prosent, men det var før den siste prisøkningen på gass. Nå anslår Botnen en vekst på 25 prosent, opp til en pris på 145 øre/kWh neste uke.

Gassprisen blir avgjørende, men foreløpig er det uklart hva den reelle gassprisen blir i tiden fremover. Botnen påpeker at det ikke har skjedd noe «på bakken» ennå - gasstilførselen til Europa er foreløpig ganske uendret.

– Det er bare en risikopremie som bygger seg opp nå. Det er ingen betydelige endringer i den russiske gassflyten til Europa denne uken, men den kan selvsagt endre seg fort, sier Botnen.