Siden torsdag forrige uke har strømprisene på forskjellige steder i Nord-Europa kollapset tre ganger. Nå skjer det igjen.

Den største kollapsen var i de nederlandske prisene for onsdag denne uken. På grunn av for høy strømproduksjon fra vind og sol, havnet prisene på minus 195 euro/MWh (-2,25 kr/kWh) i noen timer midt på dagen.

I tillegg har vi sett priskollaps i både Finland og Tyskland denne uken.

Konsekvensene av disse priskollapsene har vært små for Sør-Norge sin del, men Midt- og Nord-Norge fikk de laveste spotprisene så langt i år, etter nullpriser i Finland torsdag forrige uke.

Til i morgen er det Litauen, som får tre timer med null i pris. Det får også de norske strømprisene til å falle.

Prisområde Lørdag Fredag Endring
Oslo (NO1) 98,1 107,9 -9 %
Kristiansand (NO2) 98,1 107,9 -9 %
Bergen (NO5 100,5 107,9 -7 %
Trondheim (NO3) 45,5 65,1 -30 %
Tromsø (NO4) 37,6 41,0 -8 %

Strømpriser i øre/kWh, eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte. Kilde: Nord Pool.

For mye strøm

Helgen starter med høyere temperaturer enn normalt og forventninger om mer strømproduksjon fra både sol- og vindkraft enn normalt i Nord-Europa i morgen. Det viser tall fra analyseselskapet Energy Quantified.

Resultatet av lavt helgeforbruk og høy produksjon fra uregulerbar strømproduksjon, gjør at strømprisene igjen kollapser.

De tidligere priskollapsene vi har sett den siste uken har ikke i særlig stor grad blitt priset inn i Sør-Norge, men til i morgen vil sørlendingene kunne kjøpe strøm til 43 øre/kWh, før alle skatter, nettleie og strømstøtte.

Det gjelder imidlertid ikke hele Sør-Norge. Strømprodusentene i Bergensregionen ser ut til å ha mer kontroll på vannkraftproduksjonen. Ved å stanse så mye strømproduksjon som mulig, vil prisfallet stoppe på 69 øre/kWh, som laveste for morgendagen.

I Midt- og Nord-Norge faller prisene helt ned til 20 øre/kWh på det laveste i morgen.

Mens Litauen får noen timer med nullpriser, vil de øvrige baltiske landene få priser helt ned i 6,5 øre/kWh. Det samme gjelder strømprisen i Tyskland.

Det er i timene mellom klokken 10 og 15 hvor prisene blir på det laveste i morgen. Fra klokken 14 – 15 vil i tillegg de øvrige Nordiske landene, utenom Norge, få 6,5 øre/kWh.