Den siste uka ha spotprisen i de nordlige prisområdene vært ganske like som prisen i sørlige prisområdene. Til tider har til og med strømmen i nord vært dyrere enn den i sør.

I morgen er det tilbake til «normalen»; spotprisen i nord er vesentlig lavere enn den i sør.

Prisområde Tirsdag Onsdag Endring (%)
Oslo (NO1) 140 96 -31
Kristiansand (NO2) 140 96 -31
Trondheim (NO3) 134 27 -80
Tromsø (NO4) 131 27 -79
Bergen (NO5) 140 96 -31

Tall i øre/kWh. Hentet fra Nord Pool.

Prisen synker over hele landet, men det er altså prisområde Trondheim (NO3) som får det største fallet. Her synker strømprisen med 80 prosent sammenlignet med dagen før.

Firedobling av vindkraften

Kraftanalytiker i Volt Power Analytics, Olav Botnen, har tidligere sagt til Europower at de like prisene mellom sør og nord skyldes både islegging av svenske og finske elver, lite vind i nord og lite nedbør.

I tillegg ble det søndag kjent at det finske kjernekraftverket Olkiluoto 3 hadde falt ut på som følge av turbinproblemer. Det ser man særlig effekten av i dag når prisen mellom klokken 15:00 og 16:00 passerer 9 kroner/kWh i Finland.

Nå ser det ut til at de nordlige prisområdene får kontroll på alt dette i morgen. Det blir storm, nedbør, de største vassdragene er ferdige med isleggingen og ifølge Nord Pool skal Olkiluoto 3 være i gang igjen fra midnatt av.

– Vi vet ikke i hvilken grad Olkiluoto 3 er inkludert eller ekskludert i spoten i morgen. De har skjøvet på oppstartstidspunktet flere ganger, så det er litt usikkert om de har plassert hundre prosent av produksjonen i spoten i morgen. Jeg tror ikke de har det, sier Botnen.

Dersom kraftanalytiker i Volt Power Analytics, Olav Botnen, går sånn her på Finnmarksvidda i morgen ender han nok opp som Bestemor Skogmus i den folkekjære fortellingen «Hakkebakkeskogen». Foto: Fredrik Kveen

Hovedgrunnen til at prisene i nord synker så dramatisk i morgen, er stormen.

– Det er snakk om en veldig kraftig økning, som gir firedobling av vindkraften i Norden. Det er snakk om mye effekt - fra 5 GW til 20 GW, sier Botnen.

Vindkraften har stått i ro en måneds tid i nord, ifølge analytikeren. Produsentene har hatt spesielt mye problemer med is på vindturbinbladene i år.

– Man har hatt samme værtype lenge, som har fremprovosert dette is-problemet.

I tillegg til dette, får man også veldig mye nedbør langt kysten i Norge som kan bedre den hydrologiske balansen og vannverdien.

– Vil nok få et lavere nivå heretter

Botnen beskriver morgendagen som en spesiell dag, og mener at dette ikke nødvendigvis er et prisnivå man kan forvente fremover i nord.

– Det er litt usikre værmodeller, og det er uvisst hva som kommer etter denne stormen, sier han.

Likevel tror han at prisene i nord vil havne på et lavere nivå enn hva de har vært den siste tiden.

– Nordområdene vil nok få et lavere nivå heretter, forutsatt at Olkiluoto 3 kommer opp igjen som planlagt. Det påvirker nordområdene i Norge og Sverige også, sier Botnen.