Da torsdagens kraftpriser ble presentert på strømbørsen Nord Pool i dag, viser de at for fjerde dag på rad har Nord-Norge de laveste prisene i Europa. Fra i dag til i morgen er prisene i nord uforandret på 25,6 øre per kWh. Lørdag var det Oslo som var billigst i Europa.

Likevel er det nokså stabile kraftpriser i et feriestille Norge. Det bekrefter kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Volt Power Analytics.

– De fleste tradere har ferie i Norden. Snart går tradere på kontinentet på ferie, så man kan forvente at det blir stille en stund fremover. Til i morgen går spotprisene noe opp fordi vindkraften trekker seg tilbake. Så det er ikke så mye spennende som skjer på spotmarkedet.

– På hvilken måte spiller det inn på kraftprisene i forwardmarkedetat det er feriestille blant tradere?

– Det er et veldig «touchy» marked, så hvis én aktør prissikrer seg, driver det markedet slik at andre må handle. Sånn vil det være en uke eller to til i Norden, og på kontinentet frem mot september Når september kommer - og tyskere og andre europeereer tilbake fra ferie, går prisene ofte opp. Mye aktivitet plutselig gjør at prisene historisk ofte har gått opp i denne perioden, sier Botnen.

Gassprisene påvirker

Man kommer ikke helt unna at prisen på gass også påvirker kraftprisene.

– Akkurat nå preges gassmarkedet av redselen for vinteren. Man magasinerer opp gass ute i Europa, samtidig som det ofte er noen gassfelt som går av drift for noen dager. Det fører gjerne til at det annenhver dag går opp og ned i gassmarkedet. Man skal huske at mange aktører har brent fingrene sine etter sommeren i fjor og derfor nok mange tradere og forbrukere litt i overkant redde for en eventuell oppside nå, sier han til Europower.

– Strømkundene gruer seg kanskje også til vinteren. Hva tenker du om vinterens strømpris?

– Vinterens dyreste, norske strømpris er på Sørlandet (NO2),der den vil ligge på rundt 100 øre. I øst og vest vil prisen ligge på rundt 90 øre. Også disse prisene har en viss risikopremie innebygget på oppsiden, kanskje på grunn av fjorårets erfaringer, avslutter han.

Slik blir strømprisene i morgen, torsdag:

Prisområde Torsdag Onsdag Endring
Oslo (NO1) 34,1 31,6 8 %
Kristiansand (NO2) 86,8 69,6 25 %
Bergen (NO5 34,1 31,6 8 %
Trondheim (NO3) 34,0 31,1 9 %
Tromsø (NO4) 25,6 25,6 0 %

Engros strømpriser i øre/kWh notert på Nord Pool. Eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte.

Vannmagasinene

I ukens kraftsituasjonsrapport fra NVE trekkes det frem at Sørøst-Norge (NO1) og Vest-Norge (NO5) hadde de laveste ukesprisene i Nord-Europa med 18 øre/kWh forrige uke. Ifølge NVE må man tilbake til 2020 for å finne en uke med like lave kraftpriser i disse områdene.

Noe som spiller inn på kraftprisene, er beholdningen vann i vannmagasinene.

Hold deg oppdatert!
Få de viktigste nyhetene og analysene om kraftbransjen fra Europower direkte til mobilen.

«Magasinfyllingen i sørlige Norge er nå over medianen, og det har falt mye nedbør i sør. Når det kommer mye nedbør, og det i tillegg er forventet mer nedbør fremover, bidrar det til at flere vannkraftprodusenter ønsker å produsere for å redusere risikoen for at magasinene renner over. I en slik situasjon vil vannet bli mindre verd. Sammen med begrensninger i nettet, både fra Vest- og Sørøst-Norge til Sørvest-Norge (NO2), og fra Sørøst-Norge til Sverige, bidro dette til at kraftprisene i Sørøst- og Vest-Norge ble lavere enn i resten av landet», skriver NVE i rappporten.

NVE understreker også at prisforskjellen mellom områdene i sørlige Norge har økt den siste uken;

«Mye overføringskapasitet til kontinentet og forventninger om høyt prisnivå i Europa fremover kan bidra til at vannkraftprodusentene setter en høyere verdi på vannet her.»

I rapporten kommer det også frem at kraftproduksjonen i sørlige Norge økte forrige uke:

«En periode med mye nedbør bidro til dette. Forrige uke bidro høy uregulerbar vannkraftproduksjon til den høyeste ukesproduksjonen i Sørøst-Norge de siste ti årene. Sørøst-Norge har mye lavere forbruk om sommeren enn om vinteren, men i år har forbruket vært lavt, også for årstiden. Sørøst-Norge har derfor de siste ukene gått fra å være i nettoimport til å være i nettoeksport.»