Det kan anes en «stille før snøsmeltingen stemning» i strømmarkedet. Råvarepriser faller, og fremtidsprisene i både Europa og Norden faller. Men spotprisene viser ingen tegn til å peke nedover.

Den europeiske gassprisen i dag falt under 37 euro/MWh. Det er et prisnivå vi ikke har sett siden juli 2021. Når samtidig prisen for utslippsrettigheter (CO2-prisen) holder seg på 90 euro/tonn, som er det laveste prisnivået vi har sett på et kvart år, er de europeiske strømprisene også på vei nedover.

De nordiske fremtidsprisene faller i dag, og kontrakten for leveranse av strøm i juli, ligger nå tett på det laveste denne kontrakten er handlet for.

De fleste prisområder har liten endring i spotprisene til torsdag, utenom Midt-Norge (NO3) som får priser som ligner mer og mer på de sørnorske strømprisene.

De lave temperaturene utsetter snøsmeltingen. Lavere tilsig i vassdragene kan være grunnen til at produsentene nå holder igjen produksjonen.

Prisområde Torsdag Onsdag Endring
Oslo (NO1) 112,9 118,3 -5 %
Kristiansand (NO2) 112,9 118,3 -5 %
Bergen (NO5 114,5 118,3 -3 %
Trondheim (NO3) 107,4 91,0 18 %
Tromsø (NO4) 51,7 44,8 15 %

Strømpriser i øre/kWh, eksklusive moms, skatter, nettleie og eventuell strømstøtte. Kilde: Nord Pool.

Lavere risiko i gassmarkedet

Det var den voldsomme prisgaloppen i gassprisene som har det meste av skylden for de ekstreme strømprisene i Europa og Norden de siste to årene. Etter Russland startet å bruke gass som våpen mot Europa, har prisene gått til himmels, og frykten for rasjonering av gass har holdt en klam hånd over markedene.

Gassprisen har mer enn halvert seg siden nyttår, og falt mer enn 20 prosent bare den siste måneden, viser tall fra Trading Economics. Nettstedet forklarer nedgangen med at det sannsynligvis har forsvunnet gassetterspørsel fra industrien som ikke vil komme tilbake igjen.

I morgenrapporten til Energi Danmark pekes det på den gode lagerbeholdningen på 60 % som årsak til at prisene faller. Rapporten åpner også for at sannsynligheten for at EU skal rekke å fylle lagrene fulle før neste vinter, absolutt er til stede.

Dermed reduseres risikopremien fra markedet, og de forventede fremtidige energiprisene faller.

Vannverdier på stedet hvil

Med fallende energipriser i Europa, utsikter om lavere priser fremover, skulle man tro at spotprisene også skulle følge etter.

Selv om spotprisene i Norge er noe lavere enn hva vi så for en måned siden, virker vannverdiene i Sør-Norge å holde seg stabile. Ved omtrent 1,1 kr/kWh ser produsenten ut til å skru av produksjonen, for å la importert kraft dekke forbruket.

Det gjør at utenlandskablene veksler på import og eksport gjennom døgnet, basert på om prisen er over eller under 1,1 kr/kWh. Dette ser vi nå på alle utenlandsforbindelsene fra Sør-Norge, inklusive Englandskabelen, som har nesten utelukkende eksportert strøm det siste året.

På den måten holdes prisnivået stabilt, og vann spares i magasinene.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/13627237/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/13627237" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /> </a></div>