Oppdatering lørdag - priser for søndag:

  • Systempris Norden: 10,3 øre/kWh
  • Norge NO1, NO2 og NO3: 11,6 øre/kWh
  • Norge NO3 og NO4: 9,6 øre/kWh
  • Sverige og Finland (alle prisområder): 8,2 øre/kWh
  • Danmark DK1: 6,9 øre/kWh
  • Danmark DK2: 8,2 øre/kWh
  • Tyskland: 1,57 euro/MWh

Det ble ikke negative priser i Norden søndag, men i enkelte timer i noen områder vil prisen være tilnærmet null. Laveste pris i Norden er i timen mellom klokken 23 og 24 søndag kveld. Da er prisen satt til 0,04 øre/kWh i både Sverige, Finland og Danmark (0,02 øre i DK2).

I Norge er også den siste timen av døgnet den billigste på søndag. Da er prisen satt til 7,8 øre/kWh i både NO3 (Trondheim) og NO4 (Tromsø).

Tyskland har ett prisområde, og systemprisen for søndag er 1,57 euro/MWh, men i halvparten av driftstimene er prisen negativ. Lavest pris er i driftstimen fra klokken 13 til 14. Da er den tyske systemprisen satt til minus 16,95 euro/MWh.

Markedskommentar publisert fredag:

– I morgen er det helg, og da ligger strømprisen ofte lavere enn hverdager, men 14 øre er lavt. Likevel, jeg tror prisen blir enda lavere på søndag, sier Lorents Hansen som er porteføljemanager i Energi Salg Norge.

Systemprisen for Norden lørdag er satt til 13,9 øre/kWh, og det samme gjelder alle de fem norske prisområdene. Hovedårsaken til at prisen er satt lavt er at et kraftig lavtrykk er på vei innover Norden.

– Jeg vil si at det blir en dramatisk reduksjon strømforbruket, samtidig som produksjonen går betydelig opp. Det kommer en kraftig temperaturøkning fra rundt null opp til fem grader, og strømlasten i Norden vil bli redusert fra 55 GW til rundt 48 GW i morgen. Bortfallet av forbruket tilsvarer ganske mange kjernereaktorer, for å si det slik, sier Hansen.

Forbruket kraftig ned

Samtidig som forbruket blir redusert med 7-8 GW, kommer produksjonen fra vindkraft til å ta seg kraftig opp.

– Normalt leverer den nordiske vindkraften rundt 8 GW. I dag ligger vi litt under, på 5-6 GW. I morgen skal vi opp på normalen, og vel så det. Men det er bare starten, på søndag skal vindkraften i Norden opp i 15 GW, samtidig som forbruket synker ytterligere 1 GW. Det er et skikkelig lavtrykk som kommer, sier Lorents Hansen.

– Da ville norske vannkraftprodusenter normalt ha redusert produksjonen, og spart på vannet. Men har de plass til mer vann i magasinene?

– Nei, det er ikke mye. Det begynner å bli såpass mye vann at alternativet til produksjon er overløp. Overløp er jo direkte tap, så de må bare produsere. Reguleringsevnen i den norske vannkraften er nå svært begrenset, så vannkraftprodusentene kan ikke holde igjen vann for å dempe prisfallet, sier han.

Blir negative priser i Europa

Akkurat det samme værmønsteret gjelder for kontinentet. Forbruket skal kraftig ned, mens produksjonen skal kraftig opp.

– De sentrale landene i Vest-Europa med Frankrike og Tyskland i spissen vil få nøyaktig den samme værutviklingen som Norden. Det vil bli produsert enormt mye mer vindkraft, samtidig som forbruket vil gå kraftig ned, sier Hansen.

– Samme utvikling altså, men med høyere tall?

– Vindkraften i disse landene ligger i øyeblikket på 15 GW, så skal den øke til 25 GW i morgen lørdag. Så skjer det noe på søndag, da vil vindkraftproduksjonen øke til over 50 GW. Det er enorme tall. Dette gjelder Tyskland, Frankrike, Østerrike, Sveits, Nederland og Belgia, land som er naturlig tilknyttet til Norden. Forbruket i disse landene ligger i dag på 178 GW. Så skal det ned til 153 GW på lørdag, og på søndag helt ned på 145 GW, sier han.

– Så disse landene vil i helgen ønske å eksportere til Norden, men her er prisene svært lave allerede?

– Nettopp, derfor blir det svært interessant å følge med på hva som vil skje med prisene på søndag. På kontinentet vil det bli betydelige innslag av negative priser, sier han.

Vil de negative prisene smitte over til Norden?

– Ja, det tror jeg, det vil bli enkelte driftstimer i noen områder i løpet av helgen som får negative priser også i Norden. Det kan også smitte videre over på mandag, med priser tett ned mot null, sier Hansen.

Sikrer seg for å unngå konkurs

Selv om det er svært lave priser på spotmarkedet har langtidskontraktene gått litt opp så langt i dag.

– Bevegelsen er ikke stor, men den er oppover. Hvorfor er det slik når spotprisen raser nedover?

– De siste ukene har det vært en dramatisk prisreduksjon i kontraktene, både for i år og for neste år. At det går bittelitt opp i dag tror jeg har sammenheng med at en del spekulanter vil sikre seg. Det er ingenting i det fundamentale som tilsier at prisene skal gå opp, dette er finansielle faktorer som spiller inn. De som går short i markedet, ønsker ikke å sitte med en risiko over helgen. Gjennom uka klarer de å leve med en risiko fra dag til dag, men de ønsker ikke å ta en risiko over to dager der de ikke kan røre på seg, sier Hansen.

Årsaken til at de fleste kontrakter stiger litt, kan derfor være at tradere passer på å stå mer nøytralt med porteføljene.

– Alle husker Einar Aas-saken. Det er ingen tradere som kan stå imot et så dramatisk fall i strømprisen som vi kan se i løpet av helgen. De risikerer konkurs hvis de ikke sikrer posisjonene sine, sier Hansen.

Fremtidskontrakter - priser ved stenging (euro/MWh):

Kilde: Nasdaq

Pris

Endring

Februar

14,40

+ 0,06

Q2-2020

13,65

+ 0,00

År 2021

26,25

+ 0,75

Q2-2020 Tyskland

Ikke oppdatert

.

År 2021 Tyskland

Ikke oppdatert

.

Omsatt GWh Norden

3 149

- 2 102

Omsatt GWh Tyskland

146

- 95

Elsertifikater - priser ved stenging (SEK/MWh):

Kilde: SKM

Kl. 15.30

Endring

Spotpris

18,50

0

Mars 2020

19,00

+ 0,50

Mars 2021

16,00

0

Mars 2022

10,50

0

Produksjon Norden (MW):

Kilde: Statnett

Kl. 15.00

Endring

Vannkraft

35 063

+ 162

Vindkraft

6 360

- 1 871

Kjernekraft

10 584

- 13

Kjernekraft %

93

0