Mellom klokken 14 og 15 i morgen fredag, produseres det mer strøm enn det det tyske kraftmarkedet klarer å håndtere. Prisen kollapser helt ned til 0,05 øre/kWh denne timen, men både før og etter er prisene tett på null.

Prissmitten er total på de danske spotprisene, og de får de samme prisene som i Tyskland. Selv om Sør-Norge importerer nesten gratis strøm både fra Tyskland og Danmark, i tillegg til å importere uvanlig billig strøm fra Nederland og Sverige, faller ikke prisen lengre ned enn til 80 øre/kWh denne timen.

Årsaken er at vannkraftprodusentene i Sør-Norge har god kontroll på produksjonen, og greier derfor å strupe produksjonen så mye at ikke den importerte kraften får for stor innflytelse på prisen. I tillegg eksporteres det for fullt mot England, noe som er med å gjøre presset på de sørnorske prisene mindre.

Prisområde Fredag Torsdag Endring
Oslo (NO1) 107,9 111,2 -3 %
Kristiansand (NO2) 107,9 111,2 -3 %
Bergen (NO5 107,9 111,2 -3 %
Trondheim (NO3) 65,1 59,8 9 %
Tromsø (NO4) 41,0 40,7 1 %

Strømpriser i øre/kWh, eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte. Kilde: Nord Pool.

Mens de sørnorske strømprisene holder seg relativt stabile, vil strømprisene lengre nord i landet i større grad følge strømprisene i Sverige.

For Nord-Norge er det fremdeles stor intern konkurranse mellom produsentene, så prisen svinger lite, på lave nivåer. På det laveste vil strømprisen være 39 øre/kWh natt til fredag. På det høyeste vil prisen bli 44 øre/kWh ut på kvelden.

Den midtnorske strømprisen trekkes mellom de høye prisene i sør, lave prisene i nord, og svært varierende prisene i Sverige. På det laveste vil strømprisen i Midt-Norge ligge på 45 øre/kWh, natt til fredag. Maksprisen nås tidlig på formiddagen i Midt-Norge, og strekker seg nesten like høyt som i Sør-Norge, til 1,21 kr/kWh.

Litt for mye av det gode

Årsaken til at det tyske kraftmarkedet kollapser fredag, er at det produseres mer kraft enn det forbrukes. Mye av denne produksjonen kommer fra uregulerbar strømproduksjon, og da spesielt fra vindkraft og solenergi.

Fredag er det ventet at vindkraftproduksjonen i Tyskland skal levere omtrent dobbelt så mye kraft som normalt, ifølge analyser fra Energy Quantified.

I snitt skal vindkraften levere omtrent 26 GW gjennom døgnet. Det er mer produksjon fra vindkraften alene, enn den norske forbruksrekorden av strøm på én enkelt time. Den er på 25,2 GW og er fra februar 2021. Rekorden for produksjon av strøm i Norge er fra desember samme året, og er på 28,3 GW.

Solcellene i Tyskland er ventet å levere omtrent 10 prosent mer enn det som er normalt for årstiden. I gjennomsnitt vil disse levere omtrent 12 GW gjennom døgnet. På det mest solfylte - midt på dagen, er det ventet at solcellene kan levere så mye som 35 GW strøm inn på nettet.

Midt på dagen i morgen kan det altså produseres 25 GW vindkraft og 35 GW solkraft, til sammen 60 GW fra disse uregulerbare kraftverkene. Med et forventet forbruk på 66 GW på samme tidspunkt, betyr det at sol og vind dekker nesten alt strømforbruket midt på dagen.