Til i morgen løyer vinden og temperaturene faller i Nord-Europa til i morgen. Det bidrar til lavere produksjon av fornybar energi og høyere forbruk av energi til oppvarming. Strømprisene i Sør-Norge stiger dermed med over 20 prosent i sør og øst.

Bergensregionen får også prisoppgang til i morgen, men noe mer moderat oppgang. Mens Midt- og Nord-Norge får fallende strømpriser lørdag.

Et fall i strømprisene til helgen er nokså vanlig, siden det totale forbruket av strøm vanligvis er lavere i helgedager enn i ukedager, blant annet fordi mye industri stenger ned i helgene.

Strømprisen i Nord-Sverige faller nesten 40 prosent til i morgen, noe som også forklarer hvorfor Midt- og Nord-Norge får lavere priser til i morgen, siden prissmitten fra Sverige er stor for de to nordligste prisområdene.

Prisområde Lørdag Fredag Endring
Oslo (NO1) 138,8 113,1 23 %
Kristiansand (NO2) 138,8 113,1 23 %
Bergen (NO5 126,6 113,1 12 %
Trondheim (NO3) 62,2 87,3 -29 %
Tromsø (NO4) 39,1 59,3 -34 %

Strømpriser i øre/kWh, notert på Nord Pool, eksklusive moms, skatter, nettleie og eventuell strømstøtte.

Ifølge analysebyrået Energy Quantified skal vindkraften i Tyskland falle fra omtrent 40 GW i gjennomsnitt i dag, til bare 8 GW i morgen. Temperaturen skal også falle med mer enn fire grader, noe som vil gi økt forbruk av både gass og strøm til oppvarming.

Dyrere strøm stimulerer til høyere strømproduksjon

Priser over 1,2 kr/kWh ser ut til å vekke appetitten til produsentene til å skru opp vannkraftproduksjonen.

I natt er prisen i Sør-Norge på det laveste 1,12 kr/kWh. På det samme tidspunktet importerer vi strøm fra både Tyskland og Danmark. Timen etter stiger prisen og flyten av strøm snur.

De aller fleste timer eksporteres det strøm fra Sør-Norge mot utlandet, men er i ferd med å snu tilbake til import den siste timen, natt til søndag. Da har prisen falt til 1,18 kr/kWh.

Dette prisnivået kalles for produsentenes vannverdi. Det er en slags ledetråd som brukes for å plukke de timene hvor produsentene skal produsere mye kraft.

De kan ikke ha full produksjon hver time, hele tiden, og må derfor plukke de timene de ønsker å maksimere produksjonen, og de timene de ønsker å spare på vannet til senere. For øyeblikket ser det ut til at produsentene i Sør-Norge vurdere priser under 1,2 kr/kWh for lave.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/12638243/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/12638243" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /> </a></div>