Mens strømforbrukere i de to nordligste prisområdene i Norge (NO3 og NO4) fremdeles har uvanlig lave strømpriser, så fortsetter de sørnorske prisområdene (NO1, NO2 og NO5) å levere på rekordnivåer.

For Sør-Norge sin del ble engrosprisen i mai på 165 øre/kWh i snitt. Etter strømstøtte blir prisen 89 øre/kWh, før nettleie og avgifter.

Strømstøtten beregnes ut fra snittprisen i måneden. 80 prosent av prisen over 70 øre/kWh før avgifter bli kompensert over nettleien.

I Trøndelag ble prisen i snitt 15,7 øre/kWh, mens det i Nord-Norge ble en snittpris på 11,3 øre/kWh. Det gis ingen strømstøtte for de to nordligste prisområdene, siden snittprisen ligger under 70 øre/kWh. Selv uten strømstøtte er dette vesentlig lavere enn normale priser for mai. Snittprisen i Midt-Norge for mai ligger på 26,5 øre/kWh de siste ti årene, mens for Nord-Norge er snittet for mai på 25,6 øre/kWh.

Selv om prisnivået er ekstremt høyt i Sør-Norge, har det vært dager gjennom mai som har hatt uvanlig lave strømpriser. Etter strømstøtten er trukket fra, var det flere dager med negativ pris i Sør-Norge. Sist helg var det flere timespriser under 10 øre/kWh, og da med en strømstøtte for mai på 76 øre/kWh, fikk forbrukerne betalt for å bruke strøm i disse timene.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/10172196/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/10172196" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div> <p class="subhead" data-element-type="subhead" data-element-label="Body subhead">Folk sliter</p><p>Det er etablert seg et nytt prisnivå, som vi ikke har sett lignende til. Selv om det har blitt vanlig med priser mellom en og to kroner/kWh, så er det flere forbrukere som ikke klarer tilpasse seg de nye prisnivåene.</p><p>I en <a href="https://www.ge.no/geavisa/pressemelding-problemer-etter-dyr-strom" target="_blank">undersøkelse</a> gjennomført av YouGov, på vegne av Gudbrandsdal Energi, viser at 12,5 prosent av norske husholdninger måtte låne penger for å betale vinterens strømregning. Hele 20 prosent av småbarnsfamiliene svarer det samme.</p><p>Undersøkelsen viser også at en tredjedel av husholdningene har måtte nedprioritere andre aktiviteter eller regninger for å betale strømregningen.</p><p class="subhead" data-element-type="subhead" data-element-label="Body subhead">Fortsatt høye priser fremover</p><p>Strømprisen vil fortsette å være på rekordnivåer også fremover, viser tall i markedet. For Nord-Norge skal prisene holde seg på 30 – 40 øre/kWh en god stund fremover. </p><p><iframe src="https://flo.uri.sh/visualisation/10172615/embed" title="Interactive or visual content" class="flourish-embed-iframe" frameborder="0" scrolling="no" style="width:100%;height:600px;" sandbox="allow-same-origin allow-forms allow-scripts allow-downloads allow-popups allow-popups-to-escape-sandbox allow-top-navigation-by-user-activation" /></p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/10172615/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/10172615" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div><p>Prisene i sør vil holde seg på omtrent 180 øre/kWh i snitt til og med neste vinter. Fra neste år har markedsaktørene priset inn en nedgang i prisene i snitt. Men Sør-Norge kan se langt etter priser under 1 kr/kWh med det første, om vi skal tro terminmarkedet.</p><p>Alle kontrakter for leveranse i år setter i dag, mandag, nye toppnoteringer i terminmarkedet. Kontraktene for årene fremover ligger tett opp til tidligere prisrekorder. Kontraktene for de nærmeste månedene er opp åtte prosent i dag.</p>