I fremtidsmarkedet (terminmarkedet) som blant annet handles på strømbørsen Nasdaq, handler markedsaktører strøm for leveranse i fremtiden. Der kan de handle strøm for leveranse de neste dagene, ukene, måneder, kvartal og år – hele ti år frem i tid.

I kontrakten for juli har det den siste tiden vært en prisoppgang for alle prisområder, men spesielt for Midt-Norge. Der har kontrakten for leveranse av strøm i juli mer enn doblet seg siden slutten av mai.

Med en juli-pris på 57 øre/kWh før skatter, nettleie, påslag og eventuelt strømstøtte, er det nesten 30 ganger så høyt som juli i fjor. Strømprisen i juli i fjor ble på magre 2 øre/kWh.

Den stående prisrekorden for midtnorsk strømpris i juli, er fra 2018. Da ble prisen 49,6 øre/kWh. Ifølge prisene i markedet ser denne rekorden ut til å stå for fall.

Strømforbrukere i Nord-Norge må også forberede seg på at strømprisen kan stige kraftig sammenliknet med i fjor. Juli-prisen i fjor ble også for det nordligste prisområdet på 2 øre/kWh i fjor. Årets juli-kontrakt prises nå til 29 øre/kWh.

Den stående prisrekorden for strømprisen i Nord-Norge gjennom juli er også fra 2018. Da hadde landsdelen en strømpris på 48,2 øre/kWh i gjennomsnitt for juli.

Prisnedgang i sør

I Sør-Norge var det ny strømprisrekord i juli i fjor. Da ble strømmen priset til 2,63 kroner/kWh i gjennomsnitt for sommermåneden.

Selv om juli-kontrakten har hatt en kraftig prisoppgang også for Sør-Norge, kan det se ut til at markedsaktørene ikke venter nok en prisrekord i denne landsdelen.

Årets juli-kontrakt har steget 30 prosent siden slutten av mai i terminmarkedet. Aktørene handler nå kontrakter for leveranse på Sør-Vestlandet (NO2) til 105 øre/kWh.

Selv om det ikke umiddelbart ser billig ut, så er det 60 prosent rabatt i forholdhold til juli-prisen i fjor.

En helt annen situasjon i år

– I fjor var det veldig godt med vannressurser i både Nord-Norge og Nord-Sverige. I år er ressurssituasjonen svakere enn normalt i Nord-Sverige, forteller senioranalytiker i Volue, Lene Hagen til Europower.

Senioranalytiker Lene Hagen i Volue Insight. Foto: Gunnar Lier, DN

Hun omtaler ressurssituasjonen for hydrologisk balanse. Det betyr summen av vann i vannmagasiner, snø i fjellet som skal smelte gjennom sommeren og grunnvann.

Nord i Sverige er altså summen av dette lavere enn i fjor, og det kan bidra til å løfte prisene i de to nordligste prisområdene i Norge, mens i Norge er det en normalsituasjon.

– Våre analyser peker på at prisene generelt sett skal være stigende i nord, og flate i sør, forteller hun.

På grunn av en del nedbør i det siste, så er det ventet at tilsiget i vassdragene helt i nord skal være noe økende den første tiden. Høye temperaturer i høyfjellet gjør også sitt til at snøen smelter godt.

I Midt-Norge forventer Hagen også en liten økning i tilsiget, men at det vil normalisere seg før inngangen til juli.

Vesentlig bedre situasjon i sør

– Situasjonen i Sør-Norge er betraktelig bedre i år enn i fjor. Det samme gjelder ikke minst for situasjonen i Europa, sier hun.

I fjor på denne tiden var myndighetene bekymret for at magasinene skulle tømmes for fort. Produsentene hadde gjennom vinteren hatt meget høy produksjon og magasinfyllingen var på rask vei nedover. De høye prisene motiverte til høy kraftproduksjon.

I år er situasjonen en helt annen. Den hydrologiske balansen i Sør-Norge ligger omtrent på det normale, litt under. Det er en god ressurssituasjon, spesielt sett i sammenheng med at Europa har betraktelig bedret sine energileveranser, i forhold til i fjor.

Det er fremdeles høye energipriser i Europa, men vesentlig lavere enn i fjor. Det gjør at prisene i Sør-Norge ikke forventes å leveres like høyt som i fjor. Men det forventes at sørlendingene faktisk kan se frem til en 60 prosent rabatt på strømprisen sammenlignet med i fjor sommer.