Vi har hørt det før: Norske strømpriser har i mange år vært styrt av europeiske strømpriser, i tillegg til nedbør og vind her hjemme. Strømprisene i Europa var tidligere i stor grad bestemt av prisen på kullkraft. I dag betyr prisen på gass og CO₂-kvoter mest for den europeiske strømprisen – og i stadig økende grad tilgangen på rimelig sol- og vindkraft.

Strupingen av russisk gass til Europa etter invasjonen av Ukraina, snudde opp ned på de europeiske energimarkedene. Derfor står de globale leveransene av gass fortsatt øverst på agendaen når energisikkerhet skal diskuteres.

Den nylig utgitte Global Gas Security Review 2023 fra Det internasjonale energibyrået (IEA) fastslår at vi har lagt den umiddelbare energikrisen bak oss. De strukturelle endringene kommer imidlertid til å påvirke oss i mange år fremover.

Kina blir viktigere

En av de store endringene er at flytende naturgass er blitt mye viktigere for verdens energi- og kraftforsyning. Dette gjelder også i Europa, der Tyskland og flere andre land på rekordtid har bygget nye terminaler som kan ta imot LNG fra USA og andre store LNG-produsenter.

Ifølge IEA utgjør LNG i dag grunnlasten i det europeiske gassforbruket. Andelen LNG har gått fra omtrent 12 prosent på 2010-tallet, til nærmere 35 prosent i fjor.

Det betyr at LNG har en tilsvarende rolle som gassen fra Russland hadde før krigen i Ukraina.

Vi vet alle hva bortfallet av russisk gass førte til. Nå har LNG noe av den samme rollen. Samtidig er Kina blitt landet som balanserer det globale gassmarkedet. Kinas rolle i gassmarkedet kommer bare til å bli viktigere og viktigere i årene som kommer, mener IEA.

Fulle gasslagre ikke nok

Mye er tilbake på stell i det europeiske gassmarkedet etter krisen de siste årene. EUs gasslagre forventes å være tilbake på 90 prosent av kapasiteten tidlig i august, og nærmere 100 prosent innen midten av september, ifølge IEA. Gassprisene er også i stor grad tilbake på det som var normale nivåer før krigen.

IEA advarer likevel mot å tro at fulle gasslagre gjør Europa immun mot svingninger i gassmarkedet kommende vinter.

Blir det en kald vinter i Nordøst-Asia, eller blir den økonomiske veksten i Kina større enn forventet, vil etterspørselen etter LNG og dermed prisen på LNG,

stige. Det vil merkes helt hjem til norske panelovner. Norske strømpriser henger sammen med europeiske strømpriser, som igjen i stor grad er styrt av gassprisen.

Hold deg oppdatert!
Få de viktigste nyhetene og analysene om kraftbransjen fra Europower direkte til mobilen.

– Våre simuleringer viser at en kald vinter, sammen med full stopp i de russiske gassleveransene til EU fra 1. oktober, lett kan føre til fornyede prissvingninger og spenninger i markedet, skriver IEAs analytikere.

Etterlyser tettere koordinering

De grunnleggende strukturendringene vil også påvirke norske strømpriser. IEAs anbefaling for å begrense sårbarheten for store svingninger i den globale etterspørselen etter gass, er tettere samarbeid og bedre koordinering markedsaktørene imellom.

– Et nytt globalt marked er i ferd med å utvikle seg etter de siste årenes krise. Gitt dette, må ansvarlige produsenter og forbrukere revurdere sin tilnærming til forsyningssikkerhet og fleksibilitet. De må også samarbeide enda tettere enn tidligere, sier Keisuke Sadamori, IEAs direktør for energimarkeder og energisikkerhet.

Mer spot

En annen endring som kan påvirke norske strømpriser, er at EUs økte avhengighet av å kjøpe gass i spotmarkedet. Fra å kjøpe 20 av gassen i spotmarkedene i 2021, er den andelen nå på over 50 prosent. IEA mener EU må finne den riktige balansen mellom langsiktige avtaler med ikke-russiske leverandører og et stadig med likvid spotmarked.

Europeiske innkjøpere har intensivert arbeidet med å inngå LNG-kontrakter etter invasjonen, men står fortsatt kun for 20 prosent av volumet i LNG-kontraktene som er inngår siden begynnelsen av 2022. Kinas andel er over 25 prosent.

Trenger mer lavutslippsgass

Et annet poeng IEA løfter frem i sin Global Gas Security Review 2023, er at behovet for å integrere lav-utslippsgasser i naturgassen og i energisystemene generelt, kommer til å bli viktig fremover. Årets rapport vier stor oppmerksomhet til lagring av lavutslippsgasser og til hvilken rolle flytende lavutslippsgasser kan spille i maritim sektor.

Værmeldingen er viktig for folk som prøver å forstå og forutsi de norske strømprisene. Det nye nå er at værmeldingen og de faktiske temperaturene så langt bort som i Nordøst-Asia kan slå inn på regningene norske strømkunder får utover vinteren.