Både nordiske og tyske fremtidskontrakter har løftet seg betydelig siden inngangen av november. I dag skyter kontraktene fart videre.

I begynnelsen av november var de nordiske kontraktene nede på mer kjente nivåer, men i løpet av de siste par ukene har de skutt i været. De tyske kontraktene falt også noe i begynnelsen av denne måneden, men har nå klatret opp igjen og det viser seg også at små hendelser gir store utsalg.

Kontrakten for første kvartal 2022, fikk seg et betydelig løft på kort tid tirsdag formiddag. Det er ikke helt uvanlig - i hvert fall har det ikke vært det denne høsten - at de tyske kontraktene svinger både ofte og mye. Likevel var det ekstreme utfall vi så denne formiddagen.

– Klokken 10.25 i dag gikk kvartalskontrakten i Tyskland opp 15 euro på ti minutter. Da kom det en uttalelse fra Bundesnetzagentur om at Nord Stream-tilkoblingen, som regulerer gassflyten til Europa, var utsatt. Det var noe feil med den. Da sa det nærmest «poff» i prisen. Og 15 euro er ganske mye. Det er gjerne halvparten av årsprisen i Norden. Det er ganske spesielt, sier direktør for kraftforvaltning i Entelios, Andreas Myhre, til Europower.

Direktør for kraftforvaltning i Entelios, Andreas Myhre. Foto: Haakon Barstad

Kontrakten stengte mandag på 168,87 euro/MWh. I skrivende stund omsettes kontrakten rundt 20 euro høyere. Men den kan godt komme ytterligere opp og er foreløpig langt unna foreløpig toppnotering denne høsten på 264,40 euro/MWh den 5. oktober.

Rekordhøy kvotepris

I tillegg til trøbbel med gassforsyning og høy gasspris, stiger også prisen på CO2-jvoter til nye høyder. I går tvitret Ingvild Sørhus om at kvoteprisen var rekordhøy på 65,77 euro. Men allerede i dag settes det ny rekord da kvotene omsettes til 67,75 euro.