Lørdag faller strømprisen på Østlandet og Sørlandet (NO1 og NO2) til minus 37 øre/kWh. Bare ett døgn tidligere i historien har strømprisene blitt lavere.

Søndag blir det mer normalt i det norske spotmarkedet, viser nye tall fra Nord Pool.

  • Det blir én time med gratis strøm i de samme to områdene i én time (klokken 09.00).
  • Prisene stiger betydelig søndag kveld, og når en topp med 58 øre/kWh i hele Sør-Norge klokken 21.00.
  • Snittprisen blir 20 øre/kWh i NO1 og NO2, og fra 29 øre/kWh til 34 øre/kWh i de tre andre prisområdene.

Årets minste produksjon på en uke

Vi er inne i det som ser ut til å bli den uken hittil i år med lavest kraftproduksjon i Norge. Med lave priser i markedet kan det være fornuftig kjøring av produsentene. I Nord-Norge er det en ekstra faktor at fyllingsgraden er historisk lav for denne tiden av året.

Selv om det ligger an til å være lite produksjon, er det også lite forbruk i inneværende uke, ifølge tallene fra Nord Pool.

Dermed blir Norge som vanlig en netto strømeksportør denne uken, i motsetning til sist uke.

Får ikke danske priser

Prisene kollapser på kontinentet i noen timer på dagtid søndag. Det er nærlig uregulert kraft i Nederland og Tyskland som driver denne utviklingen. Prisbunnen blir nådd klokken 13 søndag. Da får både Nederland, Tyskland og Jylland i to timer minus 70 øre/kWh som strømpris i spotmarkedet.

Forbruket i Norge er altså imidlertid for lavt til at prisene på kontinentet smitter over på oss. I et par timer er differansen mellom NO2 og Tyskland på cirka 75 øre/kWh – det er en sjeldent stor differanse.

Grafikken under viser hvordan prisene utvikler seg time for time søndag.

Nederland er også landet som får de høyeste spotprisene søndag. Klokken 20.00 er prisen oppe i 155 øre/kWh, før nettleie og avgifter. Prisen stiger altså med 2,25 kr/kWh i løpet av bare seks timer. Anlegg som kan lagre strømmen fra midt på dagen til litt senere på kvelden, kan dermed få veldig mye bedre betalt enn de som ikke kan regulere leveransen til markedet.

Europower fortalte fredag at både Svenska kraftnät og Energinet i Danmark har vært bekymret for å miste kontrollen på kraftsystemet denne helgen. Begge har vært opptatt av at det kan bli produsert svært mye vind- og solkraft, samtidig som lave strømpriser fører til at regulerbar kraftproduksjon strupes. En slik situasjon gir systemoperatørene svært lite spillerom hvis det oppstår ubalanser.