Den nettbaserte tjenesten WattApp viser lokasjoner hvor det er ledig kapasitet i strømnettet, både for nytt forbruk og ny kraftproduksjon.

Det er ElBits som står bak tjenesten, det digitale utviklingsselskapet som er eid i fellesskap av stadig flere nettselskaper.

WattApp må ikke forveksles med den globale meldingstjenesten WhatsApp som er noe helt annet.

Formålet til WattApp er å informere om hvor det kan være mulig å koble til nytt forbruk uten å måtte vente årevis i kø.

På samme måte kan produsenter sjekke ut hvor det er ledig nettkapasitet til å etablere ny kraftproduksjon.

Tjeneste i utvikling

WattApp viser at det per i dag er 682 lokasjoner i Norge hvor det er ledig trafokapasitet på mer enn 1 MW.

Tjenesten og antall lokasjoner er imidlertid i stadig utvikling. Noen av de største selskapene har vært med siden tjenesten ble lansert i mars i fjor, men det blir nå lagt til stadig flere nettselskaper.

Utviklingen var tydelig denne uken. Onsdag var det oppført 49 lokasjoner med mer enn 6 MW ledig kapasitet. Torsdag hadde antallet økt til 89 lokasjoner.

Per i dag er 16 nettselskaper med i tjenesten, mens 8-10 selskaper er i prosess for å knytte seg til. Tjenesten dekker nå 77 prosent av målepunktene i landet.

Se oversikt over selskapene som er med nederst i saken

Grense ved 5 MW

Tabellen under viser antall lokasjoner hvor det i skrivende stund er ledig kapasitet for forbruk over 6 MW.

Kapasitet

Antall

6-20 MW

89

21-30 MW

15

31-45 MW

4

Over 45 MW

0

At tabellen starter på 6 MW er ikke tilfeldig. I starten av desember endret Statnett definisjonen for alminnelig forbruk fra 1 MW til 5 MW.

Søknader for tilknytning under 5 MW er det nå de lokale nettselskapene som håndterer.

Indikator for ledig kapasitet

At en trafo er oppført med ledig kapasitet betyr ikke at det bare er å møte opp med en ny fabrikk og plugge i kontakten.

Det understrekes gjentatte ganger på WattApp-siden at tjenesten kun er ment som en veiledning.

Men den kan være til hjelp hvis man planlegger en virksomhet som er geografisk uavhengig. Da kan nettsiden brukes som en indikator på hvor i landet det er mulig å finne ledig kapasitet.

Finner man et sted med ledig kapasitet, tar man kontakt med det aktuelle nettselskapet og så går prosessen derfra.

Men hva betyr det egentlig at en lokasjon er oppført med ledig kapasitet? Det er jo fortsatt slik at Statnett må godkjenne tilkoblinger over 5 MW.

Signe Marie Oland forklarer. Hun jobber til daglig med digitalisering i Lede, men er også teamleder for utvikling av WattApp-tjenesten.

– Tjenesten indikerer hvor det er teoretisk ledig kapasitet som kan gjøres tilgjengelig for nytt eller økt forbruk. WattApp skal synliggjøre hvor i landet det finnes gode muligheter for å få realisert sine planer. Det være om planene innebærer å hente ut strøm eller tilføre strøm til nettet, sier hun.

– Tjenesten er ment som en indikator på hvor det per i dag er mulig å få tilkobling forholdsvis raskt, sier Signe Marie Oland som leder arbeidet med å utvikle WattApp-tjenesten. Foto: Sunniva Steen Tellesbø

Mulighet for rask tilkobling

– Hva betyr det i praksis? Slipper man ved disse stedene å stå årevis i kø før Statnett godkjenner søknaden?

– Å søke om forbruk på lokasjoner med ledig kapasitet betyr at det skal være større sannsynlighet for at man raskere får tildelt kapasitet. Når kapasitet i nettet i mange områder er en mangelvare, er det avgjørende å løfte frem mulighetene slik at flere kunder kan bli tilknyttet, sier Oland.

Hold deg oppdatert!
Få de viktigste nyhetene og analysene om kraftbransjen fra Europower direkte til mobilen.

Hun legger til at hensikten med tjenesten er å synliggjøre kapasitet, men gjentar at det uansett vil være en prosess med søknad til nettselskapet.

– Velger man et sted med ledig kapasitet vil man raskere kunne få ordinær tilkobling enn hvis man velger et sted hvor det er smekkfullt og i tillegg er lang kø. Der må det bygges ny kapasitet før det kan kobles til mer, sier hun.

Grenland og Vestlandet

Ifølge WattApp er det i dag fire steder i landet hvor det er ledig kapasitet på over 30 MW.

Mest ledig kapasitet er det ved Roligheten-trafoen til Lede. Der er det estimert ledig kapasitet på 45 MW. Foreløpig er ingenting av dette reservert, men 5 MW tilkobling er til behandling.

Et annet sted hvor det kan være mulig å koble til stort forbruk er på Nørve i Ålesund. Her melder Linja at 40 MW er ledig, derav 8 MW det allerede er søkt om.

Trenger man mer enn 10 MW er Vestfold/Telemark og Vestlandet helt klart områdene å lete i. Der er det totalt 64 lokasjoner med mer enn 10 MW ledig kapasitet.

I resten av landet knapt noen, i hvert fall ikke hos de 16 nettselskapene er tilknyttet WattApp per i dag.

Hvor mye trenger man?

De som har planer om å starte en virksomhet med høyt strømforbruk, har gjerne en idé om hvor mye strøm de trenger.

WattApp har likevel laget en forenklet oversikt over mye strøm det er vanlig at ulike typer virksomheter bruker.

Et næringsområde med butikker og kontorer trenger en tilkobling på rundt 1-3 MW, mens et næringsområde med produksjon og litt industri vil trenge mellom 5 og 15 MW.

Er det snakk om kraftkrevende industri, datasenter og batterifabrikker vil være behov for mer enn 100 MW. Det er ingen steder i landet det er hvor det er så mye ledig kapasitet.

Disse 16 selskapene er med i WattApp så langt:

WattApp sin enkle oversikt viser at man trenger rundt 1-3 MW hvis man skal etablere et næringsområde med bare kontorbygg og butikker. Foto: WhatApp
  • BKK
  • Elinett
  • Elvia
  • Fagne
  • Føre
  • Glitre
  • Linja
  • Lede
  • Lnett
  • Rakkestad Energi
  • Romsdalsnett
  • Stannum
  • Statnett
  • Tensio
  • Vestall
  • Vevig