Kapasiteten til å levere strøm i Innlandet har blitt et nasjonalt stridsemne, etter at det ble kjent at selskapet Green Mountain har søkt og blitt tildelt 150 MW strøm til et datasenter for det Kina-baserte sosiale mediet Tik Tok.

Ammunisjonsfabrikken Nammo var redd for at datasenteret ville komme i veien for deres planlagte produksjon.

Sist uke varslet regjeringen at den ikke ville gripe inn og nekte Green Mountain tilgang på strøm.

Da kom igjen bekymringene for Nammo frem i debatten. Blant annet var Venstre opptatt av at strømbehovet til Tik Tok kan gå på bekostning av Nammos evne til å levere ammunisjon til Ukraina.

Hold deg oppdatert!
Få de viktigste nyhetene og analysene om kraftbransjen fra Europower direkte til mobilen.

Europower har sett på hva som er fakta i saken; Vil Green Mountain ta strøm som Nammo trenger?

Det korte svaret er nei.

Mange prosesser – flere har ikke startet

Faktisk kan Nammo ende opp med å få levert strøm fem år før Green Mountain – avhengig av flere konsesjonsprosesser som ennå ikke er påbegynt.

Det som gjør sakene komplekse, er at det trengs flere nye tiltak i nettet for både Nammo og Green Mountain. Noen av tiltakene er også avhengig av hverandre.

Dette er status i dag:

  • Nammo kan som en midlertidig løsning få strøm i 2025, og en permanent løsning fra 2026.
  • Green Mountain kan få strøm en gang innen 2030, forutsatt at nettutbyggingen får konsesjon.
  • Green Mountain kan ikke ta strømmen fra Nammo.

Seks forskjellige prosesser gjenstår

Basert på informasjon fra Statnett og Elvia er det til sammen seks forskjellige prosesser som skal gjennomføres for at de to bedriftene begge får den strømmen de ønsker.

  • Statnett må gjennom tre ulike oppgraderinger for å levere strøm permanent til begge prosjekter.
  • Elvia må også gjennom tre ulike oppgraderinger: ett tiltak mot Nammo som «virker gjennomførbart» og to konsesjonssaker mot Green Mountain. Søknadene er ennå ikke sendt til NVE.

I utgangspunktet er både Nammo og Green Mountain kunder av Elvia, som i praksis plikter å levere strøm. Men for begge prosjekter er det et faktum at det i dag ikke er kapasitet.

Midlertidige tiltak hjelper Nammo

Irene Meldal, kommunikasjonssjef i Statnett. Foto: Statnett

Nammo kan imidlertid få hjelp av midlertidige tiltak i en eksisterende trafostasjon, forklarer kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett.

De tiltakene kan gi økt kapasitet i løpet av neste år – nok til at Nammo kan få strøm fra 2025.

Det vil sannsynligvis bli en tilknytning på vilkår.

– Nammo kan koble seg til nettet med de 7 MW de har bestilt. I utgangspunktet er kapasiteten tilgjengelig fra 2026, men Statnett arbeider med en løsning for at de skal kunne knytte det nye forbruket til fra 2025, i henhold til Nammos plan, forklarer Meldal til Europower.

De midlertidige tiltakene i den gamle transformatorstasjonen må også godkjennes. Men Statnett regner med at det går greit.

– I og med at det er en mindre endring i dagens stasjon og uten arealvirkninger, så forventer vi at de formelle prosessene skal gå raskt, kommenterer Meldal.

NVE behandler søknad nå

En stabil strømleveranse får altså ikke Nammo før den utrangerte trafostasjonen er skiftet ut med en ny. Konsesjonssøknaden ble sendt til juni i fjor. I vår har det vært folkemøte og høring om utbyggingen. Både kommuner, lokalbefolkning og Statsforvalteren har kommet med kritiske merknader.

Saken ligger nå til behandling hos NVE. Uten ja til ny transformatorstasjon, får Nammo en dårligere løsning enn de egentlig trenger. Men midlertidige tiltak i eksisterende stasjon kan altså sørge for strøm på vilkår.

Også Green Mountain, det israelskeide selskapet som skal drifte datasenter for Tik Tok, trenger ny transformatorstasjon. Det er en annen sak, som ikke en gang er påbegynt.

Faktisk er det slik at Green Mountain i praksis er avhengig av transformatorstasjonen som skal gi Nammo stabil strøm.

Etter at den stasjonen er på plass, kan det være mulig å levere nok strøm til det området der Green Mountain etablerer sitt datasenter.

Det vil bare være strøm på vilkår, som altså vil kunne bli koblet fra. Det virker lite realistisk for et datasenter å ha en slik avtale.

Vilkårene vil uansett ikke bli vurdert før tidligst mot slutten av året, ifølge Statnett.

Stabil leveranse fra 2030

For at Green Mountain og Tik Tok skal få en stabil tilgang på strøm, må det altså bygges nok en transformatorstasjon. Ifølge Statnett ligger en slik stasjon inne som trinn 2 i områdeplanen for Innlandet.

Det tar normalt 3–4 år å bygge en slik stasjon, og det arbeidet kan først starte etter at konsesjon er gitt.

Siden Statnett ikke har begynt arbeidet på denne konsesjonssøknaden, kan det fort bli neste år før den er klar til innsending. Deretter må man regne med et par år hos NVE. Med et vedtak i 2026 kan transformatorstasjonen stå klar i 2030, ifølge Europowers beregninger.

Morten Schau, kommunikasjonssjef i Elvia. Foto: Elvia

Morten Schau, kommunikasjonssjef i Elvia, forklarer at Green Mountain egentlig sto foran Nammo i kapasitetskøen hos nettselskapet. Men verden er ikke så enkel.

– Imidlertid har Green Mountain bedt om betydelig mer kapasitet enn Nammo, derfor må det større tiltak til for at Green Mountain får det de ber om. Disse tiltakene tar også lengre tid. Dagens nett er ikke nok for Green Mountain sitt behov, derfor må både Elvia og Statnett gjøre tiltak, forklarer Schau.

Han bekrefter at tiltakene som skal til for å gi strøm til Nammo, er så overkommelige at våpenprodusenten kan få strøm i 2025.

I praksis vil Green Mountain sannsynligvis først få strøm både etter at Statnett har bygget ut nettet og Elvia har bygget en ny linje inn til næringsparken som Tik Tok-senteret skal ligge i.

Selv om Green Mountain ikke kan ta strøm fra Nammo, skal det leveres så mye effekt til datasenteret, at det ikke er plass til andre store industrietableringer i samme område. Med mindre det bygges ut enda mer.

– Green Mountain får tilknytning når Elvia er ferdig med å bygge nett opp til næringsparken. Dato for når dette blir er fortsatt usikker, blant annet på grunn av usikkerhet knyttet til behandling av konsesjonssøknad, forklarer Schau.

Den søknaden er ennå ikke sendt. I tillegg må Elvia også sende en søknad om konsesjon for å bygge en linje fra transformatorstasjonen som Statnett kanskje har klar før 2030, og opp til Green Mountains tomt. Den søknaden er foreløpig heller ikke sendt.

Ikke lov å prioritere våpen foran kattevideoer

Flere har tatt til orde for at Tik Tok, som blant annet er kjent for mye tilsynelatende meningsløst innhold, må prioriteres etter norsk våpenindustri – som av noen blir ansett som viktig for nasjonal sikkerhet.

Som kjent er det imidlertid ikke lov å ta slike hensyn. Hittil har ingen regjeringer heller foreslått å innføre noen politisk prioritering av ett strømkrevende tiltak foran et annet.

Riktignok har regjeringen tidligere i år foreslått å fjerne «først til mølla»-prinsippet. Den saken er foreløpig på høring og ikke avgjort. Uansett er det heller ikke der noe forslag om politisk prioritering av hvem som bør få strøm fremfor andre – bortsett fra at eksisterende industri skal få fortrinnsrett foran nye planer.