Viking Link-kabelen som forbinder Vest-Danmark og Storbritannia skal settes etter planen i drift fredag 29. desember.

Det vil bety høyere priser i de sørlige prisområdene i Norge, mener analyseselskapet Volt Power Analytics.

– Vi får en priseffekt fra Danmark som får en sterkere kobling til Storbritannia. Men virkningen er relativt liten, sier Katinka Bogaard, daglig leder i Volt Power Analytics.

Ifølge anslagene vil Viking Link påvirke strømprisene mest i prisområde NO2, som går fra Sunnhordland til Buskerud. NO2 har forbindelse til både Storbritannia og Jylland, og blir dermed direkte påvirket.

Neste år vil priseffekten svinge litt gjennom året, men totalt vil Viking Link sørge for cirka 1 øre/kWh høyere strømpris i NO2. Dette er Norges viktigste kraftområde, med en årlig produksjon på rundt 50 TWh.

1,5 øre høyere pris i 2025

En slik prisøkning høres beskjeden ut, men det vil faktisk gi produsentene i NO2 en ekstra inntekt neste år på 500 millioner kroner som følge av høyere strømpris – om analysene treffer.

For 2025 kan effekten bli enda større i NO2. Anslagene fra analytikerne tilsier cirka 1,5 øre/kWh høyere pris enn ellers – altså 750 millioner kroner i høyere inntekt til produsentene.

I resten av Sør-Norge blir priseffekten av Viking Link litt mindre enn i NO2, ifølge analysene. De anslår cirka 0,6 øre/kWh høyere pris i både NO1 og NO5. Det vil gi produsentene i disse to prisområdene om lag 300 millioner kroner i ekstra inntekt.

Også i NO1 og NO5 blir priseffekten sterkere i 2025, forventer Volt Power Analytics. Beregningene deres tilsier drøyt 1 øre/kWh høyere strømpris i 2025. I så fall vil produsentene her tjene rundt 500 millioner kroner mer.

På kort sikt vil altså Viking Link gi norske kraftprodusenter en milliardgevinst i 2025.

Regnestykket er forutsatt at prisen øker for alle type kontrakter, og ikke bare i spotprismarkedet.

I Danmark blir prisøkningen på kort sikt rundt 1,5 euro/MWh – om lag 1,7 øre/kWh.

Viking Link har samme kapasitet som de to nyeste norske utenlandsforbindelsene til Tyskland og Storbritannia.

Mindre smitte over tid

I første driftsår vil kabelen operere med redusert utvekslingskapasitet på 800 MW i begge retninger, før den forventes å operere med full kapasitet på 1400 MW i første kvartal i 2025.

Katinka Bogaard, daglig leder i Volt Power Analytics. Foto: Privat

På vei mot 2030-tallet forventer Bogaard at Viking Link i mindre grad vil påvirke prisene i Norden, etter hvert som Storbritannia bygger ut mer sol- og vindkraft.

– Hvis man ser lenger frem i tid ser man på en økt pris på 0,1 til 0,2 euro/MWh i DK1. Man vil få en prisvolatilitet i Storbritannia som ligner mer på Danmark og Tyskland, sier Bogaard.

Vinden blåser ikke likt i begge land samtidig

Det er Energinet i Danmark og National Grid i Storbritannia som står bak prosjektet Viking Link. Ifølge prosjektets nettsider baserer utbyggerne seg på at det er lite overlappende vindforhold i Danmark og Storbritannia: det blåser ikke like mye i begge land samtidig.

For de danske vindkraftprodusentene er det en fordel å få tilgang til det britiske markedet, mener Energinet. Prisene er høyere i Storbritannia, og det vil også smitte til Danmark, i likhet med hva analysen til Volt Power Analytics viser.

Forbindelsen er 764 kilometer lang og har en kostnad tilsvarende 22 milliarder norske kroner. Deler av prosjektet er finansiert av EU.

Med Viking Link har Storbritannia nå seks forbindelser til Europa: Norge, Nederland, Belgia, Frankrike (to kabler) og altså Danmark.