En feil i Danmark gjør at driften av kabelen må gjøres så varsomt at det tar flere dager å endre strømflyten i kabelen.

Det er stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad som har tatt opp saken med statsråden. Den tidligere KrF-lederen og statsråden er nå medlem i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Ropstad påpeker at Norge kun kan importerer 1100 MW fra Danmark, mens vi kan eksportere 1700MW.

– Det betyr at vi importerer mindre strøm når prisen er lav i Europa enn vi eksporterer når det er høyere pris i de samme landene, skriver han.

Ropstad argumenterer med at det er merkelig at Norge importerer mindre mengde kraft når det er billigere i Europa enn vi eksporterer når det er dyrere.

– For å opprettholde legitimiteten til systemet er det derfor viktig at import og eksport av kraft skjer på en måte som befolkningen forstår, skriver han.

– Tar to døgn å skifte retning

Det er på denne henvendelsen at det kommer frem at den nyeste og største av de fire kablene til Danmark for tiden har klare begrensinger.

– Jeg har forelagt problemstillingen for Statnett som opplyser at en feil på dansk side medfører at forbindelsen Skagerak 4 må driftes skånsomt. Statnett utdyper at det i praksis innebærer det at det må settes en hovedretning på denne forbindelsen, og at overføringskapasiteten blir asymmetrisk, skriver olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.

Konsekvensen er at kapasiteten blir større i den ene retningen.

– Det tar om lag to døgn å skifte hovedretning på Skagerak 4-forbindelsen. Statnett og Energinet vurderer løpende om det er hensiktsmessig å endre hovedretning på kabelen, basert på forventninger til markedsutvikling og samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Siden det tar tid å endre hovedretning må et skifte være samfunnsøkonomisk riktig for en lengre periode, skriver statsråden.

Har skjedd før

Dette er et gjentagende problem for Skagerak 4-kabelen. For snart tre år siden oppsto en lignende situasjon, og den varte lenge. I februar 2020 sendte Statnett ut en melding om at det allerede hadde vært problemer et år.

– Den tekniske løsning på SK 4 innebærer at kapasiteten i en slik situasjon i utgangspunktet er asymmetrisk med 1450 MW i primærretning og 950 MW i sekundærretning. Det er mulig å bytte primær- og sekundærretning, men det tar et par døgn å gjennomføre omkoblingene i anleggene, skrev Statnett i februar 2020.