Nye strømprisrekorder har stadig blitt satt det siste halvåret. Dette resulterer i at norske medier kaster seg på energidekningen. Så langt i år er det drøyt 32.000 oppslag som handler om strømpriser, ifølge Retrievers undersøkelse. Bare i januar var det hele 9000 oppslag om høye strømpriser.

Forrige undersøkelse Retriever gjorde var på tampen av 2021, og den viste nesten en firedobling i antall oppslag om strømpriser fra 2020. Den nye undersøkelsen viser at strømpriser igjen har gjort et byks i omtalefrekvens blant norske medier.

Det er Nettavisen, Finansavisen og E24 som omtaler strømpriser aller mest. Det er de samme mediene som toppet Retrievers statistikk også i 2021.

– Vi ser at en betydelig del av omtalen handler om enkeltpersoner og bekymring for privatøkonomien. Dette reflekteres også i forekomsten av begrepet «strømstøtte» i mediene, sier analysesjef i Retriever, Ane Strand i en e-post til Europower.

«Strømstøtte»

Som et resultat av høye strømpriser kom også ordet «strømstøtte» på banen.

– Fra å være et nesten ikke-eksisterende begrep i norske mediers vokabular, nevnes det i nesten 8000 oppslag så langt i år, sier Strand.

VG og Dagbladet er to av Norges største riksdekkende aviser. VG omtaler strømstøtte dobbelt så mye i papir- og nettutgave som det Dagbladet gjør. Begge tilbyr imidlertid guide til strømstøtte og andre forbrukerorienterte vinklinger.

– Det er naturlig at mediene er på ballen når strømprisene når rekordnivåer. Prisnivåene gjør direkte, tidvis alvorlige, utslag på mange nordmenns privatøkonomi, sier Nicolai Eriksen til Europower. Han er avdelingsleder for Børsen i Dagbladet.

Får god plass i Dagbladet

Eriksen kan fortelle at strømprisene har fått god plass i Dagbladet helt siden strømprisene økte voldsomt i fjor. Saker som omhandler strøm og energi får fortsatt god plass.

– Det er naturligvis fornyet interesse nå, med nye prisrekorder og signaler fra regjeringen om at kraftselskapene nå må spare på vann for å unngå et nytt prissjokk – eller i ytterste konsekvens rasjonering – i høst.

De følger den pågående europeiske energikrisen og den utfordrende situasjonen i kraftmarkedet i Norge tett. Dinside skriver mye forbrukerrelatert stoff om strømprisene, og har utviklet en egen strømstøttekalkulator som lar leserne se hvor dyr strømregningen blir.

Komplisert materiale

Det er altså mye stoff som er forbrukerorientert og dermed til hjelp for forbrukerne. Når prisene går ned er det derfor ikke like mye stoff å finne om strømpriser blant mediene.

– Tror du strømpriser kommer til å bli mye omtalt fremover, selv hvis prisene går ned?

– Europa står midt i en krise, og det er dessverre grunn til å tro at denne krisen kan bli langvarig. Det vil trolig også få følger for energimarkedet i lang tid fremover. Da kommer naturligvis også Dagbladet til å dekke det tett.

Eriksen er veldig fornøyd med energidekningen de har gjort så langt i Dagbladet.

– Dette er definitivt komplisert materiale å forstå. Samtidig er det å tilgjengeliggjøre og forklare kompliserte saker for leserne våre noe av det viktigste vi gjør som journalister. Det mener jeg vi lykkes svært godt med i Dagbladet.