Gjennom en øvelse skal man se på mulige krisesituasjoner der strømforsyningen er truet. Mulige scenarioer skal utarbeides i samarbeid med medlemslandene.

Det kunngjorde visepresident i EU-kommisjonen Margaritis Schinas og innenrikskommissær Ylva Johansson da de tirsdag la fram tiltakspakken for økt beskyttelse av energinettet og annen kritisk infrastruktur.

– Må handle nå

Sabotasjen av gassrørledningene Nord Stream og andre hendelser nylig, har gjort det klart at motstandskraften til EUs kritiske infrastruktur er truet, slo EU-toppene fast.

– Vi er i en situasjon nå der trusselen mot kritisk infrastruktur er veldig høy, og vi må handle, sa Johansson.

Målet med de nye tiltakene er å se hvordan landene og ulike EU-institusjoner, organer og byråer samarbeider om mulige kritiske hendelser. Særlig vil man se på hvordan det håndteres dersom det skulle oppstå betydelige forstyrrelser i «levering av essensielle tjenester». Tiltakene deles inn i tre kategorier: forberedelser, respons og internasjonalt samarbeid.

Samarbeid med Nato

EU ønsker også å utvide samarbeidet med Nato. Det innebærer at det opprettes en egen innsatsgruppe for dette formålet, hvor EU og Nato skal delta.

Det er også et ønske om å øke samarbeidet med EUs naboland, for eksempel på Balkan.

Det er maktpåliggende å handle raskt. EU må trappe opp sin kapasitet for å beskytte seg mot angrep på kritisk infrastruktur, både i EU-landene og omliggende naboland, framholdt de.

– Nord Stream-sabotasjen og andre nyere hendelser viser at vi må fremskynde implementeringen av dette nye systemet og bygge en sterk krisekoordineringsmekanisme for å handle i dag, sa Schinas.

I tillegg til energiforsyningen vil tiltakene også rette seg inn mot digital infrastruktur, transport og romfart.

(©NTB)