Spotprisene for 2. pinsedag blir som vanlig lavest i nord, viser data fra Nord Pool. I Midt-Norge (NO3) og Nord-Norge (NO4) blir døgnprisen like over 10 øre/kWh, noe som faktisk er litt høyere enn lørdag og søndag.

I Sør-Norge ligger døgnprisen før avgifter og nettleie på 80 øre/kWh i Sørøst-Norge (NO1) og Vestlandet (NO5), mens Sørvest-Norge (NO2) får de høyeste prisene med knapt 87 øre/kWh.

Timeprisene varierer som vanlig lite nord for Dovre, der den høyeste timeprisen mandag blir på drøyt 12 øre/kWh.

Variasjonene er langt større i sør. Mandag kveld ligger timeprisene på over 1,40 kr/kWh. Men midt på dagen faller prisene til «gammeldagse» nivåer, med en timepris på under 6 øre/kWh i to timer fra klokka 13. Fra klokka 12 og i fire timer er prisen under 10 øre/kWh.

Made with Flourish

De lave prisene midt på dagen mandag «smitter» fra Europa, ettersom både Tyskland og Danmark i den samme perioden i praksis har gratis strøm til forbrukerne i disse timene, før avgifter og nettleie. Dermed er det også høy import av strøm fra Danmark, særlig i den perioden der prisene er som lavest.

Også i midten av mai var det tydelig hvordan forbindelsene til utlandet senket strømprisene i en periode.

Kabelen mellom Norge og England er fra mandag og ut uka stort sett ute av drift på grunn av teknisk feil, og dermed ligger strømprisene i Sør-Norge også mandag langt under de britiske nivåene.

Langt dyrere i Finland

Prisene i Oslo følger i stor grad de danske strømprisene mandag, men mot slutten av dagen stiger prisene i sør til over 2 kr/kWh.

Made with Flourish

Dyrest i Norden mandag er imidlertid Finland. Som kjent har Finland mistet tilgang til russisk strøm, og det har også vært problemer med å få i gang ny tilførsel av strøm fra det sterkt forsinkede kjernekraftverket Olkiuloto 3. Mens resten av Norden nyter godt av lave priser midt på dagen mandag, er prisene i Finland i hovedsak over 2 kr/kWh, før avgifter og nettleie.