Frp ynskjer kjernekraft i Øygarden. Eit samrøystes fylkesårsmøte i Vestland FrP vedtok sist helg at det bør byggjast eit fullskala prototyp av ein saltsmeltereaktor med Thorium som brensel i fylket. Svein Otto Jacobsen frå Øygarden var ein av initiativtakarane til forslaget, melder Øygarden 24. Medan mange forskere meiner at kommersiell utnyting av Thorium i energiproduksjon kan vera ein god idé, er det djup skepsis i befolkjninga. Frp er det einaste partiet på Stortinget som har gått inn for bruk av kjernekraft. (Resett, 23/3)

Scatec vil investere 100 mrd kroner de neste fire årene. Det Norges-baserte selskapet med hovedkontor i Oslo, varsler kraftig ekspansjon. Målsettingen for selskapet er å forvalte en fornybarkapasitet på 15 GW globalt ved utgangen av 2025, en økning med 12 GW fra dagens nivå på 3,3 GW. Satsingen vil trenge investeringer på 100 milliarder kroner, skriver selskapet i en pressemelding. Forretningsplanen understøttes av at selskapet opplever sterk vekst på tvers av flere fornybarlinjer; sol, vind, vannkraft, samt lagring, fremholdes det. (Naturpress, 23/3)

Grønn nykommer klar for Euronext Growth. Det norske selskapet Kyoto Group får sin første handelsdag på Euronext Growth onsdag 24. mars. Det kommer frem i en børsmelding mandag kveld. Det grønne oppstartsselskapet har nylig fått inn fersk kapital, gjennom en emisjon før notering på 150 millioner kroner, og prises til 401 millioner kroner. I emisjonen ble det utstedt 2,4 millioner aksjer, til en verdi på 62,5 kroner. Kyoto utvikler en løsning for termisk energilagring for industriaktører. (E24.no, 23/3)

Advarer mot å la vindkraft velte Agder/Glitre-fusjonen. Glitre Energi eier 25 prosent av vindkraftutvikleren Zephyr. Formannskap og kommunestyrer diskuterer nå intensjonsavtalen om fusjon mellom Agder Energi og Glitre Energi. Styreleder i Agder Energi, Lars Erik Torjussen, skriver i en pressemelding sendt ut via NTB at han som styreleder har jeg stor respekt for at hver enkelt eierkommune skal kunne diskutere og behandle den aktuelle saken. (Energiteknikk, 24/3)

Investorene kaster seg over Horisont Energi. Horisont Energi har ikke hatt kapasitet til å ta imot alle som ønsker å investere i selskapet. Horisont Energi har fått med seg Equinor og Baker Hughes på laget, og skal produsere karbonnøytral ammoniakk i Finnmark. Arbeidet er i konseptfasen, og det jobbes nå mot nye kapitalkilder for å realisere prosjektet i 2022. (Finansavisen, 24/3 Side 32)

Staten skal betale atomopprydding. De norske atomanleggene i Halden og på Kjeller er lagt ned, og nå starter oppryddingen. Staten tar regningen, som kan bli på over 20 milliarder kroner. Stortinget vedtok tirsdag at staten tar det fulle og hele ansvaret for oppryddingen og dekker alle nødvendige kostnader forbundet med dette. Det er Institutt for energiteknikk (IFE) som har drevet de norske atomanleggene. (Parat24, 23/3)

Vil gi bort kraftstasjon og fem millioner kroner. Nord-Trøndelag Elverk (NTE) har tatt opp hvem som skal eie kraftstasjonen i Kopperå som ble museum. Alternativene er å rive, å eie sammen med kommunen, eller å gi bort Kopperå 1 til kommunen og sende med fem millioner kroner. Å eie sammen med Meråker kommune kan gi utfordringer for begge, påpeker NTE, som vil at kommunen nå skal avgjøre hva som skjer med Kopperå 1. Kommunestyret i Meråker vedtok i fjor at alle de tre museumsanleggene Gilså, Pulden og Kopperå 1 skal bestå. Bygget er preget av tidens tann, og har behov for vedlikehold både utvendig og innvendig. (Stjørdals-Nytt, 23/3)

Edda Wind får ledelse. Edda Wind danner sin egen administrasjon med Kenneth Walland som adm. direktør. I midten av mars annonserte skipsreder Johannes Østensjø i Haugesund at han hadde fått Wilhelmsen-gruppen og konsernsjef Thomas Wilhelmsen på Lysaker med på laget i sin satsing på å bygge opp en flåte som kan bistå med transport av utstyr og mannskaper til og fra vindmøllene til havs. I tillegg vil de børsnotere selskapet på Euronext Growth. (Finansavisen, 23/3)

Skrudde opp prisen da Spetalen ville inn. I august 2020 var Heimdall Power verdt litt over 100 millioner kroner. For å komme inn på eiersiden måtte Spetalen-dominerte Saga Pure godta en tre ganger så høy pris. Det Øystein Stray Spetalen-dominerte investeringsselskapet Saga Pure investerer 75 millioner kroner i Heimdall Power. (Finansavisen, 24/3 Side 4)