Til tross for ganske milde og våte værprognoser kryper terminprisene videre opp i dag. Så lenge systemprisen holder seg, er det vanskelig å få ned terminmarkedet, sier aktørene vi har snakket med.

- Vi er i en opptrend, og markedet åpner et par kroner opp fra i går. Værprognosene er ganske milde og våte, men spoten er veldig sterk, og det holder markedet oppe, sier Pernilla Ademar i Öresundskraft.

Det er fortsatt kaldt på natten, og inntil det blir plussgrader også i nattetimene vil ikke spoten gi seg, tror hun.

- Terminmarkedet virker litt fastlåst, og det er ikke så mange aktører som har noen interesser på disse nivåene. Markedet løftes på små volumer, sier hun.

- Det varsles mer nedbør enn normalen, men det flyttes framover i tid, slik det har gjort en stund nå. Inntil vi ser at det kommer en del nedbør ser jeg ingen særlig nedside, sier porteføljeforvalter Jens Østbye i Eidsiva energi.

- Før påske ventet vi at prisene skulle ned, først og fremst spoten, men også terminene. Vi hadde en prognose på uke 14 på 224 kr/MWh, mens den nå prises til 236 kr/MWh. Forwardprisene har også steget, og mye av årsaken er de økte CO2-prisene, sier han videre.

Mange aktører må kjøpe kvoter fordi de forventer en økning i blant annet kullkraft- og gasskraftproduksjon. Prisen har steget fra om lag 7 euro til 14 euro per EUA.

Den hydrologiske balansen er redusert fra 25 TWh til mellom fem og ti TWh. Da ressurssituasjonen var på topp, ble CO2-markedet nærmest borte, mener Østbye, men når balansen svekkes får kvoteprisene større og større betydning.

- Produsentene har fått kjørt ut mye vann, og kraftflyten fra børsområdet er snudd fra eksport til import. Produksjonen i Norge er blitt mindre på grunn av at produsentene har god kontroll. Enkelte magasiner er kjørt så langt ned at de er nesten tomme, og kjøres kun et par timer på de beste prisene på dagen, sier han.

Magasinfyllingen i Norge er nå på 39,2 prosent, og ventes å kjøres ned til 25-30 prosent før de fylles igjen fra uke 15.

Systemprisen for fredag anslås til 237-239 kr/MWh.

Ingen av ukekontraktene er omsatt på Nord Pool i dag. Av månedsproduktene er kun mai omsatt, og prisen har steget med 0,50 kroner til 225,50 kr/MWh.

Sommer-05 har steget med 3,00 kroner til 221 kr/MWh, og Vinter2-05 er opp 3,25 kroner til 259 kr/MWh.

År-06 er omsatt på 29,65 euro/MWh, opp 0,10 euro, år-07 har steget 0,08 euro til 29,80 euro/MWh og år-08 er opp 0,06 euro til 29,80 euro/MWh.

Omsetningen er 951 GWh på Nord Pool, og 1883 GWh er innmeldt for clearing i børsens åpningstid.