Saker er oppdatert med endringer fra NTB kl 14.57

Det kom fram under en pressekonferanse med Sveriges energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar og Norges olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Stockholm mandag, skriver E24.

– I dag står vi overfor en krigsøkonomi, sa Farmanbar om situasjonen i kraftmarkedet.

Innsatsgruppen skal bestå av en arbeidsgruppe med eksperter. Den skal jobbe for å styrke energisikkerheten til de nordiske landene og redusere russisk påvirkning. Gruppa skal levere sine anbefalinger så tidlig som mulig, og før de nordiske energiministrene møtes i Oslo 28. november, skriver regjeringen i en pressemelding.

Aasland kritiserte på pressekonferansen Russland, etter meldingen om at den russiske gasseksporten via rørledningen Nord Stream 1 stanses på ubestemt tid.

– Stabilitet og trygghet i Europa handler om energi. Putin prøver å splitte oss i energispørsmålet. Det skal han ikke lykkes med. Vi skal samarbeide, og løsrive Putin fra det våpenet han sitter på og den krigføringen han fører mot europeiske land, sa olje- og energiministeren ifølge NRK.

I helgen ble det kjent at Sverige og Finland tilbyr energiselskaper en omfattende garantiordning for at de skal klare seg i en svært urolig markedssituasjon. Aasland sa mandag at det er viktig at svenske myndigheter har tatt dette grepet.

(©NTB)