«Turbinene skal være avstengt inntil det kan dokumenteres at avvikende støy ikke forekommer», slår direktoratet fast i en melding tirsdag ettermiddag.

Ifølge seksjonssjef for miljøtilsynet i NVE, Anne Johanne Kråkenes, er støyen sterkere enn forventet, og dermed et avvik fra konsesjonen.

- Det er foreløpig ikke verifisert at problemene er fjernet, og NVE pålegger derfor stans av turbinene om natten av hensyn til naboer. Samtidig er det nødvendig å fortsette feilsøking for å kunne løse problemet, sier Kråkenes i meldingen.

NRK fortalte mandag denne uka om fire naboer til vindparken som mener de blir syke på grunn av støyen fra vindturbinene.

Vindparken åpnet i fjor, og består av 11 Siemens Gamesa 4.3 MW vindturbiner. Det er altså fem av disse som nå skal stå stille mellom klokka 19.00 og 07.00. På dagtid skal de samme turbinene gå i støyredusert modus.

Forventet årsproduksjon fra anlegget er 150 GWh, noe som gjør Tysvær vindpark til det 35. største vindkraftanlegget i Norge, ifølge Europowers oversikt.

Stortinget påla i 2020 den daværende Solberg-regjeringen å gjennomgå gitte vindkraft-konsesjoner. Blant de som ble undersøkt da, var også Tysvær vindpark.

– Gjennomgangen av prosjektene har ikke avdekket feil eller mangler av betydning for gyldigheten av de respektive vedtakene, svarte daværende energiminister Tina Bru (H), da hun ble spurt i Stortinget om utfallet av gjennomgangen.

Vindparken eies av det britiske selskapet Green Investment Group. I januar 2020 ble det kjent at kraften fra Tysvær vindpark skulle selges til industriselskapet Eramet Norway, og brukes til å drifte prosessanlegg i Porsgrunn, Sauda og Kvinesdal.