Nå er det duket for endringer i Enova-støtten.

– Vi øker maksstøttesatsen og hvor mye støtte du får per installert kilowatt (kW) for å stimulere til at flere tar i bruk og tester ut større solcelleanlegg i boligmarkedet, samtidig som vi lanserer støtte til smart strømstyring, sier Enova-sjef Nils Kristian Nakstad i en pressemelding.

Han peker på at smart strømstyring er det mest attraktive klimatiltaket for privatpersoner, og viser til en undersøkelse som Kantar har gjort for Enova.

Nesten dobling av støtten

Enova gir nå inntil 47.500 i støtte til dem som begynner å produsere egen elektrisitet. Det er en økning i støttesatsen på 21.250 kroner. Smarte styringssystem får inntil 10.000 kroner i støtte.

Også flere andre tilbud lanseres nå for privatpersoner som ønsker å gjøre klimasmarte tiltak i egen bolig. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide gleder seg over dette.

– For den enkelte forbruker betyr dette lavere strømregninger og større oversikt over kostnadene. For felleskapet betyr det at vi kan frigjøre verdifull kraft til andre viktige formål. Jeg håper at mange også griper sjansen til å ta i bruk smartere strømstyring eller for eksempel smarte varmtvannsberedere, som man også kan få støtte til gjennom Enova, sier Barth Eide

Han påpeker at dette er viktige teknologier for å utnytte strømnettet vårt bedre, og dermed gjøre plass til den omfattende elektrifiseringen vi skal igjennom.

Ifølge NVE den kraftproduksjonsteknologien som vokser raskest også i Norge

– I og med at vi øker satsen per installert kW så vil også mindre anlegg få noe mer i støtte. Det håper vi vil sette økt fart på solmarkedet generelt, sier Nakstad.

Dette er de nye støttesatsene:

  • Smart strøm. Inntil 10.000 kroner i støtte når du skaffer deg smarte styringssystemer for hjem og fritidsboliger.
  • Solceller. Selve installasjonen av anlegget gir 7500 kroner i støtte. Resten av støtten avhenger av kapasiteten. De største anleggene kan nå få inntil 47.500 kroner totalt.
  • Smart varmtvannsbereder. Inntil 5000 kroner i støtte når du skaffer deg en varmtvannsbereder med styring.
  • Vannbårent anlegg. Inntil 15.000 kroner i bonus når du installerer både væske-til-vann-varmepumpe, akkumulatortank og vannbåren varme. Totalt inntil 40.000 kroner.

I tillegg kommer kartleggingsstøtte til borettslag og boligsameier.