Søndag er det igjen tidvis svært lave timepriser på kontinentet. Både Nederland og Belgia har negative priser («gratis strøm») i hele seks timer.

Prisen smitter også delvis over til Sør-Norge, som søndag får 11 timer med en strømpris på under 1 kr/kWh, før nettleie og avgifter. Mellom klokka 14 og 15 er prisen nede i rett under 80 øre/kWh. Døgnprisen blir den laveste siden februar.

Likevel er prisen i NO1 også søndag 17 prosent høyere enn i Tyskland og 73 prosent dyrere enn i Stockholm/Göteborg-området (SE3).

Sjelden dyrere enn Tyskland

Med seks dager igjen av april, ligger Sør-Norge faktisk an til å ha høyere månedspris enn Tyskland. Det har bare skjedd én gang tidligere de siste to årene, tilbake i februar i fjor, da den sørnorske prisen lå 9 prosent over Tyskland.

Forskjellene er enda større mellom Oslo og Stockholm. Her kan prisdifferansen for april bli den høyeste som er registrert.

Aldri har forskjellene altså vært større enn i april – differansen så langt er på nesten 1 krone/kWh. I 2022 har forskjellene økt mellom SE3 og NO1 økt til nye rekordnivåer i januar, februar og nå sannsynligvis også i april.

Per 24. april er gjennomsnittet av døgnprisene i NO1 hele 133 prosent høyere enn i SE3. Siden mars i fjor har det blitt helt vanlig at Sør-Norge har til dels langt høyere strømpriser enn det svenske hovedstadsområdet. I februar i år var Oslo-prisen 63 prosent høyere enn i Stockholm. Nå er altså prisdifferansen dobbelt så høy, målt som gjennomsnittet av døgnprisene i april måned.

I SE3 har områdeprisen i april variert fra 18 øre/kWh til 150 øre/kWh, før nettleie og avgifter. Laveste døgnpris i NO1 er morgendagens 122 øre/kWh, mens maks døgnpris i april foreløpig ligger på 189 øre/kWh.

Grafikken viser prisdifferansen måned for måned mellom de to prisområdene, ifølge historiske data hos Nordpool.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/9559498/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/9559498" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div> <p class="subhead" data-element-type="subhead" data-element-label="Body subhead">Sverige billigere fram til 2020</p><p>Historisk har svenskene betalt mer for strømmen. Statistikken viser at fra juni 2013 og fram til 2020 lå prisen i SE3 som regel lavere eller omtrent likt med prisen i NO1, målt i norske kroner. Så ble 2020 som kjent <a href="https://www.europower-energi.no/nyheter/det-rare-kraftaret-2020/2-1-936293">et svært spesielt år</a> for den norske strømprisen, mens svenskene ble liggende på mer normale nivåer.</p><p>Fra og med mars i fjor har imidlertid kundene i Sørøst-Norge nesten kontinuerlig betalt mer for strømmen enn innbyggerne i SE3-området, før nettleie og avgifter.</p><p>Da Europower for fire uker siden omtalte den enorme forskjellen mellom SE3 og de sørnorske prisene, pekte senioranalytiker <b>Olav Johan Botnen</b> i Volue på at SE3 er <a href="https://www.europower-energi.no/kraftmarked/stromprisen-stuper-i-sverige-i-natt-overraskende-at-det-bryter-helt-sammen/2-1-1189861">et nokså isolert prisområde</a> som er overstyrt av restriksjoner, fordi nettet ikke er tilpasset den nye kraftsituasjonen i Sverige, etter at de to eldste kjernekraftreaktorene ble satt ut av drift.</p><p>Prisene i Sverige er uansett lavere enn i Sør-Norge. I Sør-Sverige (SE4) er gjennomsnittlig døgnpris så langt i april bare 4,5 øre/kWh høyere enn i SE3.</p><p>Normalen de siste sju månedene er nå at Sørøst-Norge faktisk ligger langt høyere i pris enn hovedstadsområdet i Sverige. Det eneste unntaket er desember i fjor, da prisene var tilnærmet like.</p><p><i>Artikkelen er oppdatert etter første publisering, med forklaring på prisen i SE3.</i></p>