Ny leder i Energi- og miljøkomiteen blir Arbeiderpartiets Marianne Sivertsen Næss (47), som er innvalgt på Stortinget fra Finnmark. Det ble vedtatt på torsdagens møte i komiteen.

Marianne Sivertsen Næss var ny på Stortinget høsten 2021, og gikk da inn som ordinært medlem i Energi- og miljøkomiteen. Før hun ble valgt som stortingsrepresentant var hun ordfører i Hammerfest. Hun har også vært varaordfører i kommunen i åtte år, samt rektor ved Hammerfest videregående skole.

– Det har vært en spesiell periode å komme inn i Energi- og miljøkomiteen på. Ikke minst med tanke på strømpriskrisen som kom før jul. Her var man nødt til å se på hvordan man kan sikre folk og husholdninger - etter hvert som man så at strømutgiftene ble uforholdsvis høye. Mange av de sakene jeg tenkte vi skulle brukt tid på, har druknet litt i strømkrise og krigen i Ukraina. Det har vært en helt ny energirealitet som vi forholder oss til på kort tid, sier hun.

– Hva tenker du blir de viktigste sakene i komiteen fremover?

– Den største saken - og den viktigste mener jeg – er tilleggsmeldingen til «Energi til arbeid» som ble lagt frem i fjor vår. Hvordan skal vi bruke energiressursene våre og samtidig sikre norsk industri? Dette er jo en periode for Energi- og miljøkomiteen som er viktig og avgjørende for hvordan vi sikrer oss for fremtiden. Selv om vi sier at vi skal utvikle og ikke avvikle oljen, må vi satse på andre energiformer og bygge ut mer fornybar kraft som vind og sol, i tillegg til energieffektivisering som er helt avgjørende for å nå våre klimamål.

– Mange energimuligheter i Finnmark

Spurt om det er noen energirelaterte saker fra hennes hjemfylke Finnmark som hun brenner ekstra for, svarer hun at det er mange.

– Det er for eksempel et hydrogenprosjekt i Berlevåg som får kraft fra vindkraft på land. Jeg tror det er det eneste stedet i Norge som produserer grønn hydrogen. Vi har også mye vindkraft på land – med lokal oppslutning. Det skjer mange spennende ting i Finnmark, det er store muligheter for den delen av landet innen energi, sier hun.

Vervet som komitéleder ble ledig da den tidligere lederen - Terje Aasland - ble utnevnt som ny olje- og energiminister tidlig i mars.

I går ble det også kjent at tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, går inn som ordinært medlem i samme komité.