– Et av våre beste kvartalsresultater noensinne. Høye strømpriser og sterke resultater fra alle porteføljeselskapene bidro til et solid resultat, sier Ørjan Svanevik i Arendals Fossekompani (AFK) i en børsmelding.

Porteføljeselskapene under AFK-paraplyen som han viser til er AFK Hydropower, AFK Eiendom, EFD Induction, Tekna, Volue og NSSLGlobal.

Doblet resultatet

Driftsinntektene for hele AFK økte i tredje kvartal fra 759 millioner kroner i fjor til 1,3 milliarder kroner i pr. Driftsresultatet ble nesten doblet fra 62 millioner kroner i samme kvartal i fjor til 120 millioner kroner i år.

– Alle våre selskaper opererer innen globale megatrender. AFK-porteføljen omfatter fornybar energi og teknologi som gjør det mulig å redusere utslipp og bremse global oppvarming. Vi leverer til selskaper innen romfart, satellitter, big data, industriell induksjon, 3D-printing, batterier, ammoniakk, vindkraft og karbonfri mobilitet, sier Svanevik i meldingen.

Selger fossil

Han påpeker at digitalisering, elektrifisering og grønn kraft vil være kjernevirksomhetene framover for AFK. Som følge av dette solgte de nylig selskapet Cogen Energia Espana.

– Å selge Cogen er en del av en strategisk beslutning om å forlate alle fossile posisjoner. Etter salget er CO2-utslippene i AFK-konsernet redusert med 98 prosent, sier Svanevik.

I porteføljen er teknologiselskapet Volue, som også la fram kvartals tall i dag. Selskapet økte omsetningen i tredje kvartal til 239 millioner kroner, mot 209 millioner i samme periode i fjor. Driftsresultatet ble imidlertid mer enn halvert til 10 millioner kroner.

Volue-sjef Trond Straume er likevel godt fornøyd med kvartalet.

– Vi fikk 600 små og store salgskontrakter i løpet av kvartalet, inkludert strategiske kontrakter med Elvia og Statkraft. Inntektene innen konsulenttjeneste er bedring gjennom kvartalet, men påvirket aktiviteten i kraftnettet og infrastruktur negativt. Energisegmentet økte 28 prosent, sier uttaler han i en børsmelding.

– I rute mot 2 mrd i omsetning i 2025

Selskapet har ikke hatt utgifter som følge av cyberangrepet i mai i tredje kvartal.

Straume mener å se sterke markedsutsikter, spesielt innen energisegmentet.

Han påpeker at Volue er rute for sine 2025-ambisjoner. Dette innebærer å være et selskap som omsetter for 2 milliarder kroner med en EBITDA-margin mot 30 prosent.

Volue

Resultater i 3. kvartal i millioner kroner 2021 2020
Omsetning 239 209
Driftsresultat 10 23
Resultat før skatt 10 19

Arendals Fossekompani

Resultater i 3. kvartal i millioner kroner
2021 2020
Omsetning 1302 759
Driftsresultat 120 62
Resultat før skatt 102 48