Motvind med støttespillere tar stor plass i den offentlige debatten med sine argumenter mot vindkraft.

Blant annet har influenser Sindre Wiig Nordby over 100.000 visninger på Tiktok-videoer som forklarer hvorfor vi ikke trenger mer kraft i Norge.

Det er et narrativ hentet fra Youtube-videoene til kommunikasjonssjef i Motvind, Gaute Grøtta Grav.

Grav hevder blant annet at Statnett lover bort kraften til ting vi ikke trenger, som batterifabrikker, datasentre, hydrogen/ammoniakk og elektrifisering av sokkelen.

«Det mest effektive tiltaket for energiproduksjon er å frigjøre elektrisitet gjennom energieffektivisering. Energieffektivisering er mer enn nok», sier Grav i sin video «Nei, vi TRENGER IKKE mer kraft», med 16.000 visninger.

Nordby formidler dette videre til sitt Tiktok-publikum, bakt sammen med en stor mistillit til staten og regjeringen.

«Vi trenger ikke mer kraft, men har lovet bort kraft til industri liv ikke trenger og som ikke er liv laga». Hvem betaler? Det er du», sier influenseren.

Kommentarene på videoene lyder som følger:

«Søppelland», «Tyveri», «Endelig noen som sier det», «Konkret, hvordan skal vi stoppe det?» og «Hva kan vi gjøre? Høygaffel og fakkel, lets go!»

Videoene deles også på Instagram Reels, der de når et annet publikum. De har rundt 100.000 visninger der også.

Konspiratoriske uttalelser

I Nordbys video om at vi ikke trenger mer strøm i Norge, bruker han klipp fra den systemkritiske investoren Øystein Stray Spetalen. Han oppfordrer nordmenn til å våkne opp for manipulasjonen, og hevder eliten utnytter folk til å gjøre ting som er feil for dem.

Spetalen er svært populær blant unge på Tiktok.

Videoen, som er sett 163.000 ganger er titlet «Manipulering?»

Nordby har også uttalt at han er imot «en altfor stor stat», og imot EU. Han forteller følgerne sine at strømprisene er høye som følge av utenlandskablene.

Han sier at Statnett-sjef Hilde Tonne gir «viben» at hun har bløffet seg til topps, fordi hun sier ting som ikke er sant, og kaller henne inkompetent. Videoen er sett 190.000 ganger.

Grøtta Grav i Motvind, på sin side, stiller retoriske spørsmål om regjeringens motiver.

«Er dette et resultat av manglende styring og kontroll over krafta vår, eller er det slik at noen ønsker seg et kraftunderskudd?»

Han antyder at det er planlagt at vi trenger høye priser for at vindkraft skal være lønnsomt.

Fornybar Norge kaller han en «lobbyorganisasjon som organiserer vindkraftbransjen og målbevisst arbeider for økt vindkraftutbygging i Norge».

– Totalt useriøst

Kommunikasjonssjef Aslak Øverås i Fornybar Norge legger ikke fingrene imellom når han svarer Europower på spørsmål om hva slags betydning denne type videoer og utsagn har for bransjen.

– Det er totalt useriøst av Motvind å spre alternative fakta om kraftbehovet. Alle fagmiljøer peker på at det norske kraftoverskuddet er i ferd med å forsvinne. Bare klimatiltak vil kreve opp mot 43 TWh i 2035, ifølge ferske beregninger fra Miljødirektoratet. Det er før vi har bygget en eneste batterifabrikk, et eneste nytt datasenter eller sikret kraft til den tradisjonelle industrien som Motvind er mer begeistret for, sier han.

Øverås peker på at Grav i fjor var ordførerkandidat for Høyre i Rauma kommune i Møre og Romsdal.

– Det virker underlig at Grøtta Grav plutselig mener at vi skal stoppe all industriutvikling i Norge og si nei til fornybardirektivet – helt i strid med sitt eget parti. Er han villig til å mene hva som helst, bare det gir oppmerksomhet?

Situasjonen blant folk er ikke så dystert om inntrykket som avgis, ifølge Øverås.

– Det er stor folkelig enighet om at Norge trenger mer fornybar energi. Så er befolkningen delt omtrent på midten i spørsmålet om vindkraft på land. Men det er klart vi trenger flere stemmer som snakker høyt om behovet for mer kraft og hvordan vi kan bygge ut på lag med mennesker og natur.

I sin nyeste video oppfordrer Grav seerne til å sende e-post til regjeringen for å forsinke EUs fornybardirektiv. Han antyder at regjeringen med vilje har gjort direktivet vanskelig å finne for vanlige folk, og krever det oversatt til norsk. At det ikke er på norsk, stiller han spørsmålstegn ved om er et bakholdsangrep.

– Oppsiktsvekkende av Fornybar Norge

Grav har nå permisjon fra jobben i Motvind i forbindelse med et tv-oppdrag, og har ikke svart på Europowers henvendelser. Administrativ leder Jørund Nygård i Motvind peker på at det er mange Høyre-politikere lokalt som vil bevare natur fremfor å bygge ut vindkraft, og heller vil ha energieffektivisering og andre mer naturvennlige tiltak for å bedre kraftbalansen.

– Det oppsiktsvekkende her er at Fornybar Norge nå ønsker å rive dagens regelverk for vindkraft i fillebiter gjennom fornybardirektivet, da de tidligere har uttalt at de vil bygge vindkraft på lag med kommunene og ta større naturhensyn. Det blir jo komplett umulig med hasteprosesser uten konsekvensutredning og økt åpning for statlig tvang via fornybardirektivet, mener Nygård.

I EUs nye direktiv er det stramme tidsfrister for hvor lang tid konsesjonsprosessene skal ta for ny vindkraft.

Nygård avviser ikke overraskende at Motvind Norge sprer alternative fakta om kraftbehovet.

– Vi baserer oss på NVEs tall, som er mindre dramatiske enn spesielt de rapportene som er bestilt fra aktører med egeninteresse i vindkraftutbygging. Vi ønsker storsatsing på energieffektivisering, samt gode vilkår for vannkraftoppgradering og sol på tak. Dette er det eneste som kan gi oss mer kraft frem mot 2030. Vi mener det er uklokt å bruke kraften vår på å elektrifisere sokkelen, store datasentre og hydrogeneksport, og krever politisk prioritering slik at kraften går til klimakutt og og samfunnsnyttige industrisatsinger som gir flere arbeidsplasser, sier han.

Artikkelen er oppdatert etter første publisering. I siste avsnitt hadde deler av et ord falt ut: det skulle være storsatsing på energieffektivisering, ikke energi.