Navn: Semming Semmingsen
Stilling: Konsernsjef i Troms Kraft

– Hva er den største utfordringen i bransjen akkurat nå?
– Nøkkelordet er tillit og lokal aksept. Aksept for at energinasjonen Norge ikke kan se ut som den gjør i dag, om vi skal kunne nå klimamålene og beholde en konkurransedyktig kraftpris. Vi er avhengige av å øke kraftproduksjon og nett. Da må vi få bygget tillit til bransjen. Vi må få frem at vi er vårt samfunnsoppdrag bevisst.

– Hvem eller hva er den største hindringen for å få løst dette?
– Det er kanskje tid som er den største hindringen. Vi har dårlig tid. Og dette er prosesser som krever at vi tar oss god tid. Vi må ha lokalbefolkningen og reindriften med på laget, så det å bruke tid er viktig.

– Hva kan vi gjøre for å korte ned på tiden?
– Det er viktig at lokale politikere får støtte ovenfra til det å stå i de vanskelige beslutningene det er å gi grønt lys til ny kraft. I kommuner der vindressursene er gode, må man få frem budskapet om det nasjonale behovet for kraft. Regjeringen må være tettere på og møte folk rundt i landet.

– Hva snakkes det for mye om i bransjen? Hva er bransjen for opptatt av?
– Det er for mye fokus på ny industri som trenger kraft, som batterifabrikker og datasentre, og mindre fokus på kraftbehovet for eksisterende industri og næring. Hadde vi fokusert mer på det, kunne vi fått en større forståelse og aksept for kraftutbygging.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være energiminister for en dag?
– For en uke siden ville jeg brukt all tiden min på å løse Fosen-saken. Den har ligget som en verkebyll for reindriften. Derfor er det veldig bra at man i hvert fall har løst deler av saken. Konflikten har i stor grad hindret realiseringen av andre vindkraftprosjekter. Men den er ikke landet helt, så jeg ville brukt enda mer tid så vi får landet den.

FEM KJAPPE:

– Hvem er ditt forbilde i bransjen?
– Det må være energimontørene som drar ut i forrykenes uvær og sørger for at vi får strømmen tilbake.

– Hva trenger du å lære mer om for å gjøre en bedre jobb?
– Ny teknologi kommer til å endre måten kraftbransjen drives på fremover. Digitalisering må jeg lære mer om.

– Hvis du kunne valgt hvilken som helst toppjobb i bransjen, hvem sin jobb tar du?
– Det er ingen jeg vil bytte med.

– Utenom Europower, hva leser eller lytter du til for å holde deg oppdatert om fornybar energi?
– Jeg leser Europower og jeg leser EnergiWatch. I tillegg får jeg daglig nyhetsvarsler fra de mest aktuelle energinyhetene hos de større avisene.

– Hvilken strømavtale har du?
– En spotprisavtale hos landets beste strømleverandør; Ishavskraft.

– Hva er det viktigste regjeringen kan gjøre de neste tre månedene for å få fart på fornybar energi?
– Reise rundt og prate med folk. Dialog er et nøkkelord skal vi ha sjans til å få til gode løsninger. Vi trenger at de sentrale politikerne står frem og bidrar.

Han legger til:

– Jeg har også lyst til å trekke frem det å sørge for brede politiske forlik i energipolitikken, som det de fikk til på grunnrenteskatten på vind. Stabilitet i rammevilkårene er nødvendig.