Fredag for halvannen uke siden sendte regjeringen et omfattende lovforslag til Stortinget.

Det er den nye Ekom-loven som skal vedtas, en lov som regulerer tjenester knyttet til digital kommunikasjon.

Noen dager senere stilte to statsråder opp i et VG-intervju.

De ga inntrykk av at den nye loven ville gjøre det mulig å stenge døren for utvinning av kryptovaluta i Norge.

Uønsket

– Formålet er å regulere industrien på en slik måte at vi kan lukke døren for de prosjektene vi ikke ønsker, sa digitaliseringsminister Karianne Tung til avisen.

Hun hadde følge av energiminister Terje Aasland som heller ikke vil ha noe av krypto-utvinning.

– Det er heftet med store klimagassutslipp, og er et eksempel på en type virksomhet vi ikke ønsker i Norge, sier Aasland.

Hadde signalene vært riktig, kunne det hatt betydning for kraftbransjen, fordi krypto-utvinning bruker mye strøm.

Utvinning av for eksempel bitcoin er omstridt, fordi det er svært energikrevende uten å være spesielt samfunnsnyttig.

Det er imidlertid vanskelig å se hva i lovforslaget de to statsrådene viser til. Proposisjonen har ingen konkrete punkter om å hindre krypto-utvinning.

Registreringsplikt

Ekom-proposisjonen er et omfattende dokument på over 600 sider. I forkant har regjeringen gjennomført flere høringer, blant annet en tilleggshøring om datasenter i 2022.

Datasenter hadde redusert elavgift i en periode, men den ordningen ble fjernet i fjor.

I proposisjonen handler kapittelet om datasenter i hovedsak om registreringsplikt og sikkerhetskrav. Det skal ikke lenger være lov å drive datasenter uten at det er meldt inn.

I registreringen skal operatøren oppgi strømforbruk og anslå prosentvis andel av kraftforbruket som brukes til utvinning av kryptovaluta.

Men det er altså en registreringsplikt det er snakk om, ikke konsesjonskrav.

Noen hjemler som kan «lukke døren» for krypto-utvinning er ikke å finne.

I tospann med energiministeren ble digitaliseringsministeren intervjuet av VG med budskap om at krypto-utvinning ikke er ønsket i Norge. Foto: Faksimile VG

Bruksbegrensning

Riktignok lanseres begrepet «bruksbegrensninger»

– Departementet kan pålegge (…) bruksbegrensning (…) av hensyn til nasjonal sikkerhet eller andre viktige samfunnsinteresser, står det i proposisjonen (s. 390).

Hvilke viktige samfunnsinteresser dette kan være, blir ikke definert. Ingen eksempler er nevnt, heller ikke kraftsituasjonen.

Også datasenteroperatørene kan innføre bruksbegrensninger, men da dreier det seg om nødssituasjoner hvor liv og helse eller nasjonal sikkerhet står på spill.

– Innebærer ikke et forbud

Europower har stilt spørsmål til de to departementer om hvilke mekanismer i den nye loven som kan «lukke døren» for krypto-utvinning.

Digitaliseringsminister Karianne Tung svarer følgende i en e-post:

– Regjeringen har lagt fram et lovforslag som for første gang regulerer datasenter. Det gjør vi gjennom å innføre en registreringsplikt på datasenteroperatører. Det vil gi oss bedre oversikt og gjøre det enklere å vurdere hvilke prosjekt som er samfunnsnyttig og verdiskapende, og hvilke som ikke er det, skriver hun.

Hun svarer altså ikke på spørsmålet om hvilke mekanismer i den nye loven som kan «lukke døren» for krypto-utvinning.

I e-posten legger kommunikasjonsavdelingen ved litt bakgrunnsinformasjon:

– Lovforslaget innebærer ikke et forbud mot utvinning av kryptovaluta, men tiltaket vil kunne gi en bedre oversikt over utvinning av kryptovaluta i Norge, skriver de blant annet.

VG-oppslaget med Karianne Tung og Terje Aasland ga dermed helt feil signaler.

Det er ingenting i den nye loven som «…regulerer industrien på en slik måte at vi kan lukke døren for de prosjektene vi ikke ønsker», slik de to statsrådene ga inntrykk av.

Kanskje senere

I en samtale med Europower bekrefter energiminister Aasland at det ikke er noe i den nye loven som kan hindre krypto-utvinning.

– Det er ingenting i dette lovverket som forbyr i utvinning av kryptovaluta, sier Aasland.

– Kommer det andre lover eller forskrifter som vil «lukke døren» for krypto-valuta?

– Det er for tidlig å si. Hvis det er grunn til å tro at krypto-utvinning blir etablert i stor skala i Norge så vil vi vurdere hvordan vi skal lukke døra, sier han.

Aasland sier at nettopp derfor er registrering av datasenter og virksomheten ved datasentrene viktig.

– Vi ønsker ikke denne virksomheten i Norge. Hvis registreringsplikten viser at det blir etablert krypto-utvinning i stort omfang, må vi finne metoder for å smelle igjen døra raskt, sier han.

Mulige metoder

Hvor gjennomførbart det er å smelle igjen døra raskt, gjenstår å se.

– Å forby nettilknytning er komplisert, siden vi i utgangspunktet har nettilknytning alle. En annen mulighet kan være å forby krypto-utvinning på prinsipielt grunnlag. Problemet med krypto er jo ikke bare at det bruker mye strøm, det kan også være hvitvasking og kriminalitet i kryptomarkedet, sier han.

– Har dere funnet ut om det er mulig med et forbud?

– Det er noe vi må vurdere. Vi kan også stille krav om gjenbruk av varme. Det vil støtte opp om aktører som vil drive virksomheten sin i Norge fremfor de som flytter datasentrene rundt etter hvor det er lav strømpris, sier han.