Mandag formiddag presenterte Statkraft sine utbyggingsplaner for vannkraft og vindkraft i Norge. Det skal investeres for mellom 44 og 67 milliarder kroner.

Prosjektene handler om oppgradering av vannkraft og utbygging av vindkraft.

Slik presenterer selskapet den kommende utbyggingen:

  • Oppgradering og ombygging av vannkraftverk: 20–35 milliarder kroner.
  • Rehabilitering av dammer og modernisering av eldre kraftverk: 14–20 milliarder.
  • Fornying av eksisterende og bygging av nye vindparker på land: 10–12 milliarder.

Prosjektene skal øke effekten i vannkraftverkene med over 20 prosent, mellom 1500 og 2500 MW. Vindkraftsatsingen skal gi 2,5 TWh i ny vindkraftproduksjon. Det vil mer enn doble Statkrafts produksjon.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen legger frem fem store effektoppgraderinger av vannkraft.

At høyprisbidraget ble fjernet i fjor høst, og at grunnrenteskatten på vindkraft ble lavere enn først foreslått, har hjulpet Statkraft til å ta disse beslutningene, ifølge selskapets melding.

– Vannkraften vil fremdeles være ryggraden i det norske kraftsystemet, men det er vindkraft på land som realistisk kan gi Norge mer kraft innen 2030, sier Birgitte Ringstad Vartdal, Nordensjef i Statkraft.

Prosjektene er ikke klare til å bli sendt inn til NVE. Først skal de ifølge selskapet «modnes». Endelig investeringsbeslutning blir tatt senere.

Det er 10–15 prosjekter som nå kan gi økt produksjon og høyere effekt. Prosjektene selskapet selv trekke frem nå, er:

Mauranger (som allerede er konsesjonssøkt) i Kvinnherad.

Svean i Trondheim, hvor selskapet jobber for å ta endelig beslutning i løpet av året.

Aura i Sunndal.

Alta i Finnmark (en ekstra turbin).

Satser mer på vind i Norge

Vindkraftutbyggingen har stoppet helt opp i Norge, men Statkraft repeterer nå at selskapet vurderer å oppgradere vindkraftverket på Smøla. Anlegget er 22 år gammelt, og Statkraft håper å drive parkene i 25 år til, «uten vesentlige nye inngrep i naturen», ifølge selskapet selv.

Selskapet planlegger også oppgradering av vindkraftanleggene på Hitra i Trøndelag og i Kjøllefjord i Lebesby kommune i Finnmark.

En oppgradering av Kjøllefjord vindpark er en av fire mulige vindkraftprosjekter i Finnmark som Statkraft nylig meldte til NVE. De andre prosjektene er Nordkyn i Lebesby og Gamvik kommuner, samt Adamselv i Lebesby og Slettfjellet i Gamvik.

Hvem som faktisk får bygge ut vindkraft i Finnmark, gjenstår å se. Det er meldt inn langt større planer enn det NVE anser som realistisk og nødvendig.

I tillegg til disse prosjektene, er det som kjent startet prosess med NVE og Bjerkreim kommune om å bygge ut 260 MW vindkraft på Moifjellet.

– Vindkraft på land er teknologien som raskest og billigst kan gi oss ny kraft, sier Vartdal.