Navn: Pablo Barrera

Tittel: Konsernsjef i Haugaland Kraft

– Hva er den største utfordringen i bransjen?

– Det er å få bygget nok fornybar energi til å omstille oss en grønnere fremtid og nok nett til å få denne energien frem.

– Noen kaller denne problemstillingen høna og egget. Hva mener du er viktigst?

– Jeg kan ikke velge, jeg må si begge deler, de henger så tett sammen.

– Hvordan løser vi dette?

– Hastighet i konsesjonsprosessene, sosial aksept til å bygge ut mer kraft og langsiktighet i rammevilkårene. Hvis vi skal løse disse tre må vi finne bedre måter å samarbeide på mellom bransjen, myndigheter sentralt, myndigheter lokalt og næringslivet.

– Hvor stopper det?

– Hvis vi har prosesser som tar for lang tid, så gjør det at tempoet går ned. Så kommer ikke prosessene videre uten sosial aksept. I tillegg er vi avhengige av å vite hva spillereglene blir i fremtidige fordi vi investerer i prosjekter som har lange tidshorisonter.

– Hva snakkes det for mye om i bransjen? Hva er bransjen for opptatt av?

– Jeg tror vi er for opptatte av TWh, MHh og kWh. Hvis vi skal få sosial og politisk aksept, så må vi snakke et forståelig språk. Vi må snakke om verdiskaping og arbeidsplasser. Om fornying av eksisterende industri og utvikling av ny industri som skal gi fremtidig konkurransekraft. Vi trenger å bygge forståelse for hva kraft og nett legger til rette for, både politisk og blant folk flest. Nå blir det for abstrakt.

– Hva ville du gjort hvis du i morgen fikk være energiminister for en dag?

– I energibransjen så er det få ting du får gjort over natten. Det er et komplekst system det har tatt lang tid å bygge og finjustere. Men som man ser, trenger vi endring fremover for å håndtere utfordringene som kommer. Hvis det kun er én dag, ville jeg sett på støtteordningen for energieffektivisering, for her er det et stort potensial for å få til noe på kort sikt.

– Hvor er det viktigste regjeringen kan gjøre de neste tre månedene for å få fart på fornybar energi?

– En lavthengende frukt er å korte ned prosessene knyttet til solkraft. Hvis en ser til EU så jobber de med områder som saksbehandles i et hurtigspor, såkalte «go-to areas» Det er en spennende måte å tenke på, og det er noe man kan ta lærdom av i Norge. Det er mye potensial i sol, og det fremstår som noe det er lettere å ta tak i på kort sikt.

Fem kjappe

– Hvem er ditt forbilde i bransjen?

– Alle energimontørene som jobber dag og natt i all slags vær og vind, som sørger for ta vi har lys i pæra.

– Hva trenger du å lære mer om for å gjøre en bedre jobb?

– Kunstig intelligens virker veldig spennende. Jeg er nysgjerrig på hvordan det kan hjelpe oss som bransje.

– Hvis du kunne valgt hvilken som helst toppjobb i bransjen, hvem sin jobb tar du?

– Jeg er veldig glad i jobben jeg har, så kunne ikke tenkt meg noen annen.

– Utenom Europower, hva leser eller lytter du til for å holde deg oppdatert om fornybar energi?

– Jeg leser Energiwatch, og så er det mange selskaper som DNV og Statkraft, samt konsulentselskaper som gir ut spennende rapporter og perspektiver.

– Hvilken strømavtale har du?

– Jeg har Haugaland Kraft Energi sin spotavtale.