Fredag får hele landet tilnærmet lik strømpris. Det er desimaler som skiller mellom områdene. Dersom man regner om til nærmeste hele tall får alle landets prisområder en døgnpris på 75 øre/kWh.

Alle prisområdene får også en makspris på 108 øre/kWh og en minstepris på 59 øre/kWh. Det viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Forrige gang prisen var tilnærmet lik i hele landet var 12. november i 2022. I likhet med morgendagens priser, er det bare snakk om tilnærmet like priser over hele landet, hvor det er altså desimaler som skiller.

Per i dag er ikke like priser hverdagskost, men sjefanalytiker i Volue Insight Tor Reier Lilleholt, forventer at det vil blir stadig vanligere.

– Vi forventer at dette er en utvikling vi kommer til å se mer av de neste årene. Dette er en forsmak på hva vi kommer til å se fremover. Det vil bli stadig flere dager som er slik som i morgen, sier han til Europower.

Han understreker at prisen selvsagt fortsatt vil kunne variere avhengig av vær og vind.

– I noen situasjoner vil det være mer ulike priser på grunn av været. Det er fortsatt overutbygget med kraftproduksjon i nord, men det er også den regionen som skal bygge ut mest forbruk. Det vil jevne ut prisene.

– Kan ikke eksportere seg inn i et uføre

Det er Nord-Norge som priser seg annerledes enn normalt i morgen, ved å sette prisen like høyt som resten av landet.

– Nord-Norge har ikke kapasitet til å eksportere 24/7. Sånn sett er det å sette prisen like høy som naboområdene et middel for å se at vi ikke kan eksportere til Sør-Norge døgnet rundt, sier Lilleholt.

Dersom det er lite vind, kaldere vær og dårlig tilsig i nord, ser de seg altså nødt til å prise vannet sitt høyere. Det er dette som skjer i morgen.

Det vil bli en ny situasjon når snøsmeltingen starter, men også her ligger nordlendingene dårligere an enn søringene. Det er mye mer snø i Sør-Norge enn Nord-Norge. Da kan de ikke eksportere ut alt vannet sitt sørover.

– De nordnorske produsentene må begynne å tenke på at de ikke skal eksportere seg inn i et uføre. De må rett og slett begynne å si at de vil ha lik pris som de i sør, og sette vannverdien deretter, sier Lilleholt.

Selv er han overrasket over at det som skjer i morgen, ikke har skjedd tidligere.

– Jeg tenker at de nordnorske prisene har blitt holdt nede over tid.

En annen faktor som har bidratt til at Nord-Norge får en høyere pris er at det finske kjernekraftverket Olkiluoto 3 nå er stengt for vedlikehold.