Som ventet ble det satt en solid ny solrekord i mai, ifølge Elhub.

Til sammen ble det registrert 27 GWh solenergi som ble levert ut til strømnettet. Det er drøyt 11 GWh mer enn den forrige rekorden, fra april i år.

Hvor mye solenergi som i tillegg ble benyttet av eierne av anleggene, finnes det ikke data for. Elhub kan bare måle den strømmen som anleggene leverer ut i strømnettet.

Det ble levert 225 prosent mer strøm fra sol i mai, enn i samme måned i fjor: Knapt 27 GWh mot drøyt 8 GWh for ett år siden.

Rekorden var ventet og vil høyst sannsynlig igjen bli slått i juni.

Om produksjonen øker like mye fra mai til juni i år som i fjor, blir det denne måneden levert opp mot 35 GWh.

I første halvår i år vil det også være levert mer solenergi, enn i hele fjoråret til sammen. Per mai er det levert 50 GWh. Rekorden for et helt år er fra 2022, med 60 GWh.

Over 1 prosent strøm fra sol

Men det er flere milepæler for solproduksjonen. I mai var det nemlig også første gang noensinne at sol sto for mer enn 1 prosent av samlet kraftproduksjon i løpet av ett døgn i et norsk prisområde.

Rekorden ble satt 7. mai, da 1,11 prosent av kraftproduksjonen på Østlandet (NO1) kom fra solenergi.

Det er også NO1 som har rekorden i mest levert solenergi på ett døgn. 18. mai ble det matet 616 MWh inn i strømnettet fra solproduksjonen.

Rekorden for NO2 (Vestlandet sør for Hardangervidda, Agder, Telemark og gamle Vestfold) er nå på 560 MWh, satt 21. mai i år. Da sto sol for 0,74 prosent av produksjonen i området.

Det er i disse to prisområdene solenergi virkelig begynner å «ta av».

Produksjonsrekorden for ett døgn på Vestlandet (NO5) er på 112 MWh, satt 7. mai i år.

I Midt-Norge og Nord-Norge er det helt marginalt med solenergi som blir matet inn i strømnettet. Rekorden i NO3 (Midt-Norge) er nå på 90 MWh i løpet av 24 timer, satt 14. mai i år. I NO4 (Nord-Norge) er rekorden på 4 MWh på ett døgn, satt i juni i fjor og tangert én dag i mai i år.

Doblet effekt på ett år

Det er nå installert 404 MW solceller i Norge. Det er litt over det dobbelte målt mot mai i fjor, da installert maks effekt var på 193 MW.

Martin Brunstad Høydal, solrådgiver i Norconsult, er blant dem som har spådd en kraftig vekst, men skriver nå at han tok feil: farten er mye høyere enn han hadde trodd.

– Nettselskapene vil få noe å bryne seg på, det er helt klart utfordringer i horisonten innen kort tid. Her håper jeg de som tviler, kan endre mindsett fra «solstrøm, det er fali det» til «dette får vi til sammen», kommenterte han på nettstedet Linkedin etter at soltallene for mai ble kjent.

Som kjent er flere nettselskaper bekymret for utfordringene det skaper i nettet at mange leverer egenprodusert strøm – særlig hvis dette skjer samtidig og med mange kilder innenfor samme område. Samtidig får NVE kritikk for ikke å være offensive nok på sol.

Blant annet har Europower tidligere fortalt at det er forbudt å bygge frittstående, bakkemonterte solcelleanlegg. De plikter å bli koblet til strømnettet, noe som øker kostnadene betydelig. Lokal produsert strøm som ikke deles, kommer ikke «hele samfunnet» til gode, mener NVE, som forvalter regelverket.