Da lynet slo ned, koblet effektbryteren kraftverket av nettet slik den skal gjøre. Men da nettselskapet senere koblet kraftverket inn igjen, eksploderte høyspentrommet i småkraftverket.

Ulykken skjedde mandag kveld i et av de tre småkraftverkene til Moane Kraft AS i Gloppen kommune.

Blinket i lyset i hele bygda

Ole Kåre Gimmestad hadde vakt da effektbryteren koblet ut, og forteller hva som skjedde:

– Det var i utgangspunktet en helt normal situasjon. Når det er lyn og torden, skjer det at effektbryteren faller ut. Det er hovedbryteren mellom nettet og kraftverket. Da er prosedyren at den som har vakt kjører innom stasjonen og sjekker om overspenningsvernet er slått ut og at det ikke lukter brent, sier han.

Gimmestad fant ingen feil.

– Da jeg var innom var alt i orden. Jeg kjørte hjem igjen, og derfra ringte jeg driftssentralen. De hadde ikke oppdaget at effektbryteren var falt ut, så de koblet den igjen, forteller Gimmestad.

I samme sekund blinket det i lyset i hele bygda.

– Da effektbryteren ble koblet inn, gikk trafoen rett og slett i lufta. En nabo så røyken, og ringte umiddelbart, og jeg ringte brannvesenet med en gang. Så kjørte jeg bort, og var der tre minutter etterpå. Da var det fyr i traforommet. Etter en halvtime var fire-fem brannbiler på plass, og vi hadde to gyllevogner som pøste på med vann, forteller han.

Ole Kåre Gimmestad er glad han hadde dratt hjem da effektbryteren ble koblet inn. – Hvis ikke hadde jeg ikke hatt denne samtalen med deg, men med en helt annen, sier han. Foto: Privat

Flaks at han dro hjem

Brannvesenet fikk melding klokka 21.10, og en drøy time senere hadde de fått kontroll med brannen. Da var deler av kraftverket helt utbrent, men maskinrommet var reddet.

– Eksplosjonen hadde revet dørene av hengslene, de lå flere meter unna. Noen luftgitter var kastet 30 meter av gårde. Det var også et stort hull i taket. Eksplosjonen må ha tilsvart veldig mange kilo med dynamitt, sier Gimmestad.

I ettertid har han tenkt på at det var flaks at han dro hjem før han ringte nettselskapet og effektbryteren ble koblet inn.

– Det var helt tilfeldig. Hadde jeg ikke gjort det, og i stedet ringt fra kraftverket, hadde jeg nok ikke vært blant dere i dag. Da hadde jeg ikke hatt denne samtalen med deg, men med en helt annen, sier han.

Årsaken ikke kjent

Kraftverket er fra 2016, og er relativt lite selv til småkraftverk å være.

– Det er et vernet vassdrag, og installert effekt er 0,9 MW. Middelproduksjonen er på rundt 5,8 GWh, sier han.

– Hva tror du var årsaken til eksplosjonen?

– Det vet jeg ikke, det må politiet finne ut av. Jeg har allerede vært i politiavhør. Men hvis jeg skal spekulere kan det ha svettet litt olje fra trafoen. Årsaken kan ha vært litt oljedamp i rommet og gnister fra effektbryteren da den ble koblet inn. Men dette blir bare spekulasjoner fra min side, understreker han.

Advarer mot innkobling av effektbryter

Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga har sendt ut varsel til alle medlemmer om å være forsiktig når effektbrytere kobles inn.

– Vi vet ennå ikke hva som forårsaket eksplosjonen i går kveld. Det har vært jevnlig tilsyn i høyspentrommet, senest i vår. Uansett er det grunn til å be folk om ikke å være i nærheten av stasjonen ved innkobling av effektbryter, sier Tveit.