Svenske Vattenfall har stilt et stort spørsmål ved levedyktigheten til britisk havvind ved å stoppe planene for et prosjekt som skulle inngå i en av verdens største utbygginger basert på lønnsomhet. Kostnadene har blitt for store.

Kraftkonsernet varslet i dag, torsdag, at de vil stoppe utviklingen av Norfolk Boreas-prosjektet på 1,4 GW «i sin nåværende form og ikke ta en investeringsbeslutning nå...».

Vattenfall sa at de også vil «undersøke den beste veien videre» for resten av Norfolk-sonen, som totalt er på 4,2 GW.

Prosjektet i Nordsjøen blir sett på som avgjørende for Storbritannias planer om å nå 50 GW havvind innen 2030, opp fra omtrent 14 GW nå.

Selskapet hadde denne meldingen til aksjonærene:

«Selv om etterspørselen etter fossilfri elektrisitet er større enn noen gang, er markedet for offshore vindkraft utfordrende. Høyere inflasjon og kapitalkostnader påvirker hele energisektoren, men den geopolitiske situasjonen har gjort havvind og dens forsyningskjede spesielt sårbare. Vi ser kostnadsøkninger på opptil 40 %.»

Det svenske statskontrollerte konsernet vil ta ned inntjeningen fra havvind på 5,5 milliarder kroner, ifølge meldingen.

Norfolk Boreas vant en differansekontrakt verdt £37,35/MWh (til 2012-priser) i Storbritannias auksjoner i fjor.

I 2021 ble Siemens Gamesa utpekt til å levere turbiner til Norfolk-prosjektene.

Både Storbritannia og andre havvindnasjoner har blitt rammet av økende kostnader i løpet av de siste 18 månedene, der prosjekter som allerede er i gang sliter med å få tallene til å gå opp, og spørsmål blir stilt ved andre prosjekter som ikke har kommet så langt i utviklingen.

Vattenfall peker på at vindkraftvirksomheten er lønnsom for selskapet, med et underliggende overskudd på 16 milliarder kroner i fjor.

– Vi har attraktive vindkraftprosjekter på gang, og investeringsbeslutninger vil alltid være basert på lønnsomhet. Vi er overbevist om at havvind er avgjørende for energisikkerhet og for å oppfylle klimamålene i Europa.

Denne artikkelen ble først publisert av Europowers søsteravis Recharge.