I dag var det duket for ministerskifte i Olje- og energidepartementet, da Terje Lien Aasland tok over som statsråd etter Marte Mjøs Persen. Og bransjeorganisasjonene har startet å melde inn sine forventninger til Aasland.

Både Energi Norge og vindkraftutbyggernes interesseorganisasjon Norwea mener Aasland bør skynde seg å ta tak i vindkraft både på land og til vann.

– Det viktigste er at han får fart på fornybarutbyggingen i Norge, slik at vi kan dekke det økende strømbehovet i årene som kommer. Det gjelder særlig havvind, hvor utviklingen må skje raskere og med større ambisjonsnivå enn regjeringen har lagt opp til så langt. Samtidig må det åpnes for mer vindkraft på land der kommunene ønsker det, som kan gi oss raskere tilgang på rimelig strøm. I tillegg trenger vi større tempo i nettutviklingen for å få strømmen frem til ny industri, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge i en melding.

Kroepelien trekker også frem viktigheten av å videreføre strømstøtteordningen.

– Mye tyder på at vi må leve med høye energipriser i lang tid fremover, samtidig som staten får store inntekter fra både kraftproduksjon og gasseksport. Aasland må skape trygghet for at støtteordningen til norske strømkunder videreføres så lenge det er behov, og se nærmere på en mer varig og langsiktig ordning for omfordeling av statens energiinntekter, sier han.

Norwea: – Få fortgang i vindkraftsatsingene

Til Europower skriver Norwea at de har en utfordring til den nye olje- og energiministeren;

– Norge står overfor store omstillinger. Vi skal fase ut fossil energibruk og erstatte den med ny fornybar energi. I tillegg skal vi sikre ren og rimelig kraft til etablering av ny industri. Dette krever vindkraft, både til havs og til lands, for få det til i tide. Vår utfordring til den nye olje- og energiministeren er å få fortgang i vindkraftsatsingene, og samtidig gjør det på en slik måte at det sikrer miljøvennlige utbygginger og legger til rette for lokal aksept, sier Åslaug Haga, som er administrerende direktør i Norwea.