Nord Pool har lagt ut mandagens strømpriser. Døgnprisen i Sør-Norge er satt til 173 øre/kWh (166 euro/MWh), mens døgnprisen i de to nordligste prisområdene er satt til 124 øre (119 euro).

Dette er lavere enn forventet. På bakgrunn av lave temperatur i store deler av landet, skyhøye priser på CO2-kvoter, kraftig økning i prisen på kraftkontrakter, var det forventet ekstrem høy strøm pris mandag.

Men selv om det ikke ble ny prisrekord, er 173 øre/kWh i Sør-Norge svært dyrt. Det er den fjerde dyreste strømdagen noensinne i denne delen av landet - kun slått av tre dager i forrige uke. Prisrekorden ble satt forrige mandag med 256 øre i sør.

Pristopp på formiddagen

Ser vi på timepriser, har pristoppen nå flyttet seg til formiddagen. Mens det på de andre rekorddagene var komfyr-timen mellom klokka 17 og 18 som var dyrest, vil det i morgen være timen fra klokka 09 til 10 som er dyrest i Sør-Norge.

Da er timeprisen 366 øre/kWh. Det betyr en pris ut til forbruker på rundt 5 kr/kWh når nettleie og avgifter er betalt.

I nord er det tre timer som topper sammen med høy pris. I hele perioden fra klokka 08 til 11 er prisen i overkant av 197 øre/kWh.

Himmelhøye nordiske priser

I våre naboland er det ekstreme strømpriser mandag. I Sør-Sverige, Finland, deler av Danmark og i de baltiske statene er døgnprisen i norsk valuta 302 øre/kWh på mandag - tilsvarende 290 euro/MWh.

I den mest ekstreme timen koster strømmen 650 øre/kWh i disse områdene - før avgifter og nettleie. Avgifter varierer litt fra land til land, men med en slik timepris må kundene betale godt over 8 kroner/kWh når avgifter er inkludert.

I europeisk valuta er prisen i denne ekstreme timen 626 euro/MWh. Ingen land nedover kontinentet kan konkurrere med prisen som svenskene og de andre må betale. I Tyskland er prisen i den samme timen 314 euro, mens den i Sør-Norge er 227 euro.

Mellom klokka 16 og 17 mandag vil strømmen koste godt over 8 kroner/kWh i Stockholm - ferdig levert med nettleie og avgifter. Foto: Haakon Barstad