De nordiske strømmarkedene reagerer også umiddelbart onsdag morgen. Den første handelen i det nordiske terminmarkedet for strøm var for en 2023-kontrakt, der prisen steg 5,5 prosent. Andre bud som har kommet inn på kjøp og salgssiden ser ut til å bevege markedet opp igjen etter gårsdagens nedgang.

Ifølge Bloomberg skyldes prisstigningen på gass frykt for at andre europeiske land kan bli de neste som Russland stenger gasstilførselen for.

Det statlige russiske gasselskapet Gazprom har ifølge Bulgaria og Polen meddelt at gass som de to landene får tilsendt via Yamal-rørledningen, blir stengt onsdag. Forklaringen skal være at de to landene ikke vil betale for gassen i russiske rubler, noe Russland krever at de gjør.

Polens energiselskap PGNiG mener kravet er kontraktsbrudd, siden det i kontrakter inngått med vestlige land, står at gassen skal betales i euro og dollar.

Europower analyserte tidligere i år hva som kan skje, om Europa mister tilgang på russisk gass.

Polen skulle avvikle i år

Rundt 60 prosent av gassen Polen importerer, kjøpes av PGNiG fra russiske Gazprom. Gassen leveres via gassledningen Yamal gjennom Hviterussland.

– 26. april informerte Gazprom PGNiG om sin plan om full stans i leveransene dekket av Yamal-kontrakten 27. april., opplyser PGNiG. De sier Polen er forberedt på å skaffe nødvendige forsyninger fra andre kilder.

Polen har uansett planlagt å stanse importen av russisk gass innen året er omme. Da går avtalen med Gazprom ut, og en ny rørledning med norsk gass settes i drift. Den 900 kilometer lange Baltic Pipe skal levere gass via Danmark til Polen. På sikt skal den kunne dekke halvparten av landets behov.

EU har samlet et mål om å kutte bruken av russisk gass med to tredjedeler i inneværende år. Men den siste delen kan bli vanskelig å erstatte på kort sikt.

– Ingen mangel på gass

Polens statsminister Mateusz Morawiecki sier fyllingsgraden i gasslagrene er 76 prosent. Landet kan dermed tære på reservene. Med sommeren like om hjørnet, er det også ventet at etterspørselen går ned. En stans i leveransene er derfor ikke ventet å bli et umiddelbart problem.

– Det vil ikke bli mangel på gass i polske hjem. Siden dag én av krigen har vi gjort det klart at vi er klar for å bli helt uavhengige av Russland, forsikrer klimaminister Anna Moskwa.

– Alle leveranser til kundene gjennomføres i tråd med deres behov, sier PGNiG.

Det danske energiselskapet Ørsted er blant selskapene som nekter å betale i rubler. Gazprom har gitt Ørsted frist til utgangen av mai med å svare på om selskapet vil etterkomme det russiske kravet. Ørsted opplyste tirsdag at selskapet ikke har noen plan om å begynne å betale for gassen i rubler.

Bulgarske Bulgargaz fikk samme beskjed som Polen fra Gazprom tirsdag. Også der skrus kranene igjen med én dags varsel.

Det statlige selskapet sier Bulgaria har oppfylt alle sine forpliktelser og betalt i tide og i tråd med kontrakten. Landet er svært avhengig av russisk gass.

EU fikk i fjor rundt 40 prosent av gassen fra Russland.