Europower fortalte tidligere i uka at NVE har besluttet at fem av elleve turbiner ved Tysvær vindpark må stenge om natten på grunn av støyproblemer.

Leon Eliassen Notkevich, som fungerer som daglig leder for vindparken, skriver i en tekstmelding til Europower at selskapet via løpende dialog med NVE var forberedt på at enkelte av turbinene ville bli stoppet nattestid, som en midlertidig løsning.

«Nå har vi fått beskjed fra NVE om at vedtaket også skulle gjelde for en av turbinene som ikke har hatt et problem. Denne vil vi også stanse om natten inntil vi kan dokumentere at den lavfrekvente duringen er helt borte», skriver Notkevich.

Det er Siemens som har levert turbinene, og industrigiganten skal nå komme til Tysvær for å hjelpe til med å løse problemene.

«Det viktige nå er å sørge for at folk får nattero. Vi har bedt Siemens gjennomføre nye målinger og om å bli på Tysvær for å jobbe med turbinene inntil vi kan dokumentere at det ikke lenger er en tonalitet. Vi er både skuffet og lei oss for at det har tatt så lang tid å finne en permanent løsning», skriver Notkevich i meldingen.

Støyen ble oppdaget etter at vindparken ble satt i drift 3. desember i fjor. Vindparken selv erkjenner at støyen ikke skulle være der, i en melding på egne nettsider.

– Vi har akkrediterte støymålinger som viser at støynivået ikke er høyere enn forventet, og enn det som ligger til grunn for konsesjonen. Problemene vi har avdekket på Tysvær er knyttet til en tonalitet, eller lavfrekvent during, som ikke skulle vært der og som stammer fra vibrasjoner i generatoren, forklarer Notkevich til Europower.